De blaaskapel in repetitie voor het jubileumconcert. Foto: Frank Vinkenvleugel

De blaaskapel in repetitie voor het jubileumconcert. Foto: Frank Vinkenvleugel

Foto: Frank Vinkenvleugel

Vijftig jaar plezier en optimisme bij blaaskapel de Optimisten

Concert in teken van jubileum

BREEDENBROEK - In 1974 is Blaaskapel de Optimisten uit Breedenbroek opgericht. Dat is volgende maand vijftig jaar geleden en daarom geven ze op zondag 7 april een jubileumconcert. Dit doen ze bij Koenders in Breedenbroek, de plek waar hun roots liggen, ook al oefenen ze tegenwoordig in Dinxperlo, waar ook veel van de leden vandaan komen.

Door Waltraud Wensink

Liefhebbers die nu nog een kaartje hadden willen kopen vissen achter het net want het concert was in no time volledig uitverkocht. Ria Huls-Reusen en zoon Freddy Huls kunnen er alles over vertellen en dat doen ze met enthousiasme en optimisme zoals je van leden van Blaaskapel de Optimisten kan verwachten. Ria: ”We hoeven eigenlijk geen reclame meer te maken want ik heb een wachtlijst met belangstellenden voor het jubileumconcert waar al vijftig namen op staan. Valt er iemand uit dan bel ik de eerste op de lijst”.

Uit alle windstreken 
Blaaskapel de Optimisten werd indertijd opgericht op initiatief van een aantal leden van Harmonie St. Antonius Breedenbroek. Ze maken nog steeds deel uit van de harmonie die zelf al sinds 1928 bestaat. Daar zit vast ook nog een mooi jubileum aan te komen. Freddy: “We zaten mede zo snel volgeboekt doordat we via e-mail al een groot aantal mensen op de hoogte houden van wat we organiseren en toen ging het gelijk hard. Ze komen uit alle windstreken waaronder zelfs Brabant, Drenthe, Overijssel en Limburg. We gaan voor een gezellige middag in de zaal van Koenders. We willen het minder concertachtig laten overkomen maar een leuke sfeer creëren met leuke zitjes waar je ook met je eigen groepje mensen fijn kan aansluiten. We gaan voor een informele sfeer.”

Stapje opzij
Ria en haar man richtten destijds samen het gezelschap op en hun zonen kregen het meteen met de paplepel ingegeven. ”Eigenlijk kan ik wel zeggen met de borstvoeding”, lacht Ria. De zonen gingen als vanzelf mee en de interesse is gebleven, het zit hen in de genen. Ria: ”Een aantal enthousiastelingen van de Harmonie wilde wel wat meer, iets anders, en zo is de Blaaskapel ontstaan. Er werd toen twee keer in de week geoefend.” Freddy: ”In die tijd was dat best wel bijzonder dat je naast je andere activiteiten nóg iets ging doen. Het waren fanatiekelingen die dat gingen doen, net in de tijd dat de Egerländer-muziek in opkomst was."
Onder de personen die al vanaf het eerste begin bij de Blaaskapel muziek maken zijn Ria Huls, Gerard Dieker, Bennie Derksen en Tonnie Icking. Het is een vaste maar ook een hechte groep en dat is ook logisch als je elkaar twee keer per week ziet”. Ria vult aan: ”Daarbij houdt muziek maken jong”. En zij kan het weten want ze speelt met haar 80 jaar nog een mooi stukje sopraan saxofoon met klarinet partijen. ”Ik ben als het ware eerste reserve want ik speel de stukken die mijn zoon Rick normaal speelt. Die woont verder weg en kan er niet altijd bij zijn als we repeteren." Als hij er bij de concerten dan wel is zet Ria als moeder graag een stapje opzij voor haar zoon om hem te laten schitteren. Samen met zoon Freddy, Ingo en Rick is het bijna een familiekapel en zo voelt het ook voor de andere leden van de Blaaskapel.

Geen ‘sikkeneurigen’
Ze doen het allemaal met plezier, zijn enthousiast en optimistisch en zijn met elkaar een soort van grote familie. “Het mooie van de Optimisten is dat ze bijna altijd goeie zin hebben en er zit geen een ‘sikkeneurige’ bij. Ze zijn gedreven, enthousiast en optimistisch en zo kwamen we ook op de naam de Optimisten”, aldus Ria. ”Iedereen is bijna altijd aanwezig en naderhand blijft ook iedereen gezellig even hangen. Na een paar biertjes komen er mooie ideeën aan bod die later wel weer wat afzwakken maar het begin is er dan wel”, lacht Freddy. We zijn blij dat we met ons allen zo ver zijn gekomen en vijftig jaar bestaan. Dat is een echte mijlpaal. We doen het met ons allen en je moet er echt plezier in hebben met elkaar anders houd je dit niet vol. We spelen niet alleen voor onszelf maar ook voor de bezoekers. Het plezier en enthousiasme willen we graag overbrengen”.
Er valt bij de concerten genoeg te zien en te beleven. De bezoekers worden als het ware vermaakt. In de blaaskapel wordt gespeeld op klarinetten, tenorhoorn, trompetten, slagwerk, bas en er zijn ook nog twee mensen die de zang op zich nemen. Freddy: ”Mooi om te vermelden dat we in de jaren zeventig zelfs in het voorprogramma van Normaal gespeeld hebben, dat kan lang niet iedereen zeggen”. Ria lacht: “Als Normaal begon waren we ook vlot weer weg”.

Extra concert
Ria: ”Nu er zoveel mensen op de wachtlijst staan vragen we ons wel af of we niet nog een extra concert moeten organiseren. We moeten nu best veel mensen teleurstellen”. Logistiek gezien is dat nog wel een beste klus maar wie weet gaat het lukken. Meer info op de facebookpagina.