Nurlan is geholpen door Handi-Capable, een initiatief van Nick in Lombok. Foto: Nick Rensink
Nurlan is geholpen door Handi-Capable, een initiatief van Nick in Lombok. Foto: Nick Rensink

Aaltense hulp voor Nick Rensink in Lombok

Algemeen

Stichting gaat Nick Rensink in Indonesië ondersteunen

Door Kristel te Bokkel

AALTEN – Sinds november zit Nick Rensink weer in Indonesië. Het gaat goed met hem en zijn werkzaamheden. Zoals hij zelf zegt: "Ik vind het heerlijk om hier aan de slag te gaan en mijn creativiteit en passie in het werk kwijt te kunnen. Het is prachtig om te zien hoe de mensen met een klein zetje in de rug hun levens aan het veranderen zijn. Ik voel me altijd erg trots als ik ze aan de slag zie gaan." Toch is het af en toe lastig werken met de Indonesische wetgeving en het kleine budget. De Nederlandse -Aaltense- stichting moet hem hierbij hulp gaan bieden.

Harapan Baru Lombok
Na zijn stages in Indonesië vatte Rensink het plan om permanent naar Indonesië te gaan. Met zijn eigen stichting Harapan Baru Lombok (Nieuwe hoop voor Lombok) geeft hij mensen met een beperking op Lombok een kans in de maatschappij. De stichting werkt vanuit de gedachte dat ieder mens mee mag en kan doen en dat er voor iedereen binnen de maatschappij een plekje is. "Wij geloven in de zelfredzaamheid van mensen en willen ook deze kracht binnen mensen aanboren. Daarom richten we ons in het speciaal op werk. Want uit werk haalt men eigenwaarde: 'Ik kan meedoen en voor mezelf zorgen'. Het zorgt ervoor dat mensen actief blijven en het biedt nieuwe kansen tot sociaal contact."

Ook vrijwilligers welkom die vanuit Nederland helpen

Af en toe is het werk lastig door de Indonesische wetgeving. Voor Rensink soms nog onbekend terrein. "Er moet eerst veel informatie verzameld worden voordat een besluit genomen kan worden. Daarnaast wordt gewerkt met een klein budget. Dit betekent dat er veel op ons afkomt en dat iedereen binnen de stichting een duizendpoot moet zijn. Hierdoor zijn we erg druk."

Naast het veldwerk dat Rensink samen met zijn medewerker Achmad Noer doet, noemt hij zichzelf ook de regelsmurf van de stichting. "Naast het veldwerk ben ik ook druk met andere werkzaamheden. Zo schrijf ik projectplannen en verslagen, werk ik Engelse lessen uit, doe ik de financiële administratie, bouw ik de website uit en zet ik samenwerkingen met andere stichtingen op. Dit kost me erg veel tijd dus daarom ben ik op zoek naar vrijwilligers in Nederland en Indonesië die een stuk van mijn werk uit handen willen gaan nemen. Daarnaast vind ik het ook leuk om andere mensen te betrekken bij onze stichting, om zo mijn passie met hen te kunnen delen en daarnaast gebruik te maken van de kennis die zij hebben. Twee weten tenslotte meer dan één."

Harapan Baru Lombok Nederland
Om Rensink te ondersteunen wordt er door Mondiaalten een Nederlandse stichting opgericht. Deze stichting zal Harapan Baru Lombok Nederland heten en zal verschillende werkzaamheden op zich nemen en uitvoeren vanuit Nederland, specifieker nog vanuit Aalten. De activiteiten die ze uitvoeren zullen gericht zijn op het promoten en ondersteunen van de doelstellingen en activiteiten van Harapan Baru Lombok. Zo zal de Nederlandse stichting bijvoorbeeld de naamsbekendheid van Harapan Baru Lombok vergroten en donateurs verzamelen, maar ze zullen bijvoorbeeld ook helpen met de inrichting en uitvoering van het project 'Handi-Capable'.

Handi-Capable
Met dit project is de Harapan Baru Lombok afgelopen december begonnen. De stichting helpt met dit programma mensen met een beperking aan vast werk of bij het opzetten van een kleine onderneming. "De steun die we mensen bieden is heel divers. Sommigen missen startkapitaal, anderen de kennis of ervaring en weer anderen hebben niet de juiste connecties."

Neem bijvoorbeeld Nurlan. "Nurlan is vader van twee kinderen en kreeg op jonge leeftijd polio. Zijn familie haalde hem van school, omdat ze niet in hem wilden investeren. Nurlan heeft, om de tijd te doden en als hobby, zichzelf leren schilderen en maakt prachtige schilderijen die hij ook verkoopt. Zijn probleem is dat hij ver van Sengiggi, de toeristische plaats, woont. Lokale mensen kunnen zijn werk niet betalen en toeristen, die het wel kunnen betalen, weten niet van zijn bestaan. Hierdoor verkocht Nurlan maar weinig schilderijen en moest hij daarom ook op het land werken. En dat is dan weer erg zwaar voor hem. Wij hebben twee hotels gevonden die bereid zijn om zijn werk te exposeren. Gasten kunnen de schilderijen komen en de opbrengsten gaan naar Nurlan. Hierdoor hoeft Nurlan niet meer op het land te werken en kan hij leven van zijn schilderijen."

'Droom: lokale volksuniversiteit en sociale werkplaats'

Het plan is om Harapan Baru Lombok de komende jaren steeds verder uit te bouwen. "We willen een educatief programma op gaan zetten zodat mensen voldoende Engels leren spreken zodat ze niet werkloos thuis hoeven te zitten, maar bijvoorbeeld aan de slag kunnen in hotels en restaurants."

Rensinks droom? "Mijn ultieme droom is om een soort volksuniversiteit en sociale werkplaats op te zetten, waar volwassenen die problemen hebben om te participeren binnen de samenleving gratis onderwijs kunnen gaan volgen en ondersteuning krijgen bij het op de rails krijgen van hun leven."


www.harapan-baru.com

www.mondiaalten.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant