Het Grenslandmuseum. Foto: Frank Vinkenvleugel
Het Grenslandmuseum. Foto: Frank Vinkenvleugel

Expositie 'Dr. Jenny' in Grenslandmuseum

Algemeen

DINXPERLO - Van 10 september tot en met 29 oktober zal in het kader van de Open Monumentendagen op 10 en 11 september, een expositie te zien zijn over 'Dr. Jenny'. Tijdens de Open Monumentendagen staat het thema 'Iconen en Symbolen' centraal.

Door Iris Jansen

Wie was Dokter Jenny?
De naam 'Dokter Jenny' is al ruim een eeuw aan Dinxperlo verbonden. Dokter Henri Eliza Jenny was van 1908 tot 1936 in Dinxperlo huisarts, gevestigd aan de Kwikkelstraat 13.

Daarmee werd hij de tweede huisarts naast dokter Both, die reeds vanaf 1891 aan de Kwikkelstraat 9 als huisarts zijn beroep uitoefende.

Na het overlijden van dokter Jenny in 1941, stelde zijn vrouw de villa aan de Kwikkelstraat 13 ter beschikking aan de Dinxperlose bejaarden. Op 23 oktober 1962 richtte zij samen met drie kerkgenootschappen het Dr. Jenny Rusthuis op, met de voorwaarde dat zijzelf er tot aan haar dood kon blijven wonen. Eind jaren '50 woonden er zo'n twaalf bejaarden in het voormalige doktershuis.

In 1967 werd op de plaats van het oude huis een nieuw rusthuis gebouwd, dat in 1998 werd vervangen door een modern woonzorgcentrum naar de huidige maatstaven.

Expositie
De expositie geeft een indruk van het leven van dokter Jenny en geeft tevens een kort overzicht van de geschiedenis en de ontwikkelingen van het Dr. Jenny Zorgcentrum. Daarnaast zijn er verschillende doktersattributen uit de 'oude' tijd te zien.

Op 9 september, voorafgaand aan de Open Monumentendagen, zal mevrouw Doddema-Schoppers te midden van genodigden, de expositie openen. Zij heeft eind jaren vijftig in de villa gewerkt en is nu zelf woonachtig in het Dr. Jenny Zorgcentrum.

Het Grenslandmusem is gevestigd aan de Markt in Dinxperlo.


www.grenslandmuseum.nl

Foto: Frank Vinkenvleugel
Dr. Jenny. Foto, gemaakt van een foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant