Logo de-band.nl


Eddy ten Broeke geeft verkeersles aan de kinderen. foto: Roel Kleinpenning
Eddy ten Broeke geeft verkeersles aan de kinderen. foto: Roel Kleinpenning

Op 7 juni verkeersexamen Dinxperlo

Een aantal leerlingen uit groep 7 en 8, begeleid door twee leerkrachten, luistert aandachtig naar de uitleg van Eddy ten Broeke en Gé Heezen over de do's en don'ts voor fietsers in het verkeer. Ze zijn vandaag met zes groepen van vijf basisscholen uit Dinxperlo, De Heurne en Breedenbroek, in totaal 101 leerlingen, naar de brandweerkazerne in Dinxperlo gekomen om de laatste puntjes op de i te zetten voor het naderende verkeersexamen. Aan de gezichtjes is te zien dat het allemaal best spannend is: voor de meeste kinderen zal het hun eerste examen zijn.

DINXPERLO – Op 6 april is het theoretisch verkeersexamen al afgenomen. Door de verkeerslessen op school hebben de leerlingen nu voldoende verkeerskennis, inzicht in verkeerssituaties en bewustzijn van veilig verkeersgedrag. Tijdens het praktische verkeersexamen zal blijken of de kinderen de opgedane kennis ook goed toe kunnen passen.

Op het bord toont Ten Broeke foto's van de route die op 7 juni daadwerkelijk afgelegd gaat worden. Startpunt is de markt in Dinxperlo, en aan de hand van de beelden wordt elke lastige situatie vooraf al doorgenomen. Op school hebben de kandidaten de route ook op papier uitgereikt gekregen zodat ze die zelf tevoren nog eens kunnen oefenen.

Er zijn 18 controleposten onderweg, bemand door elk drie ouders van de verschillende scholen. Ook kan het zijn dat er ergens op de route een agent opgesteld staat; óf en waar die agent opduikt wordt natuurlijk niet bekend gemaakt. Er gaat gefietst worden in een normale verkeerssituatie, er worden geen moeilijke omstandigheden gecreëerd om de leerlingen te testen.

Voorafgaand aan het praktijkexamen vindt er voor elke deelnemer nog een fietskeuring plaats. Voldoet de fiets aan alle punten van de fietscontrolekaart, dan krijgt de fiets de 'OK-sticker' van Veilig Verkeer Nederland.

Op school wordt ook nog een film getoond ter voorbereiding op het examen. Aandachtspunten hierin zijn het gevaar van gebruik van mobieltjes en oortjes tijdens het fietsen en de gevaren rond vrachtverkeer. De film is gemaakt door de plaatselijke VVN-afdeling en tot stand gekomen met een bijdrage van de gemeente Aalten, met als acteurs leerlingen van De Bosmark, en ook politie en de ambulancedienst hebben hun medewerking verleend. Speciale dank is verschuldigd aan Ellen Geven, volgens Eddy ten Broeke en Gé Heezen de drijvende kracht rond planning en administratie van het verkeersexamen in Dinxperlo.

www.vvn-aalten-dinxperlo.nl

Reageer als eerste
Meer berichten