Logo de-band.nl


Lieutenant Colonel Neville Wigram is op 23 mei op 101-jarige leeftijd overleden.
Lieutenant Colonel Neville Wigram is op 23 mei op 101-jarige leeftijd overleden. (Foto: pr)

Britse bevrijder van Aalten overleden

Op 23 mei is in zijn woning in het Engelse Fairford Lieutenant Colonel Neville Wigram overleden. Op Goede Vrijdag 30 maart 1945 had hij de leiding over No. 2 Squadron, 2nd Battalion Grenadier Guards, een tankeenheid wiens aanval door het centrum van Aalten tot de uiteindelijke bevrijding van het dorp heeft geleid. Voor zijn inzet in Noordwest- Europa en de leidinggevende rol tijdens de bevrijding van Aalten werd Wigram onderscheiden met het Military Cross.

In 1940 maakte hij deel uit van het Britse Expeditieleger. Tijdens de evacuatie bij Duinkerken had hij het geluk dat een zeepbakje in zijn rugtas voorkwam dat een Duitse kogel zijn rug doorboorde. In 1944 raakte hij betrokken bij de invasie op de Normandische stranden. Na de oorlog bleef Wigram tot juni 1957 actief in het leger. Later zat hij als lid van de Conservatieve Partij in het Britse Hogerhuis (House of Lords). In 2010 woonde hij in Aalten de Dodenherdenking bij op de Wehme. Hij was in gezelschap van zijn dochter Celia en schoonzoon Sir Evelyn Webb-Carter.

De dag erna, 5 mei was hij een van de Britse gasten tijdens de viering van de 65ste Bevrijdingsdag. Op de Markt richtte hij het woord tot de Aaltense bevolking om vervolgens in De Pol het eerste exemplaar van het boek 'Britse littekens in Aaltense bodem' van auteur Wim Rhebergen te ontvangen uit handen van burgemeester Berghoef. Zijn bezoek aan Aalten sloot hij af met een bloemlegging op de graven van zijn gevallen Britse kameraden op begraafplaats Berkenhove. Lord Wigram is 101 jaar geworden.

Reageer als eerste
Meer berichten