Logo de-band.nl


Stephanie Dekkers (links) een Anoek te Hennepe voor een trailer van hun sponsor.
Stephanie Dekkers (links) een Anoek te Hennepe voor een trailer van hun sponsor.

Stage in ziekenhuis in Paramaribo

De studentes MBO-Verpleegkundige konden solliciteren naar stageplekken in Nederland en Duitsland, maar Anoek te Hennepe uit Aalten en Stephanie Dekkers uit Lichtenvoorde wilden niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk hun horizon verbreden. Daarom kozen ze voor een stage in Paramaribo.

(door Maurits van Aalst)

REGIO - Zeven jaar zijn ze inmiddels klasgenoten en vanaf half september zijn de 20-jarige Anoek te Hennepe en de 21-jarige Stephanie Dekkers ook 4,5 maand huisgenoten. De studentes MBO-Verpleegkundige, die elkaar kennen sinds hun middelbareschooltijd op Schaersvoorde in Aalten en daarna beiden de mbo-opleiding Verzorgende IG volgden, wonen en werken dan in Paramaribo.

Op zoek naar een stage-adres voor hun huidige vervolgopleiding aan het Graafschap College in Doetinchem, vielen de ogen van de Aaltense en de Lichtenvoordse op het Sint Vincentius Ziekenhuis in de hoofdstad van Suriname. "Een mooi, groot, wit ziekenhuis", weten de twee, die in Paramaribo samen hun intrek nemen in een studentenhuis.

"Ik hoop zo veel mogelijk afdelingen te zien en heb een voorkeur voor de kraam- en kinderafdeling. En ook de operatiekamer", blikt Stephanie vooruit op de stage. "De kraamafdeling spreekt me niet zo aan, maar verder maakt het mij niet veel uit", voegt Anoek toe.

Cultuurshock
De studentes verwachten op het gebied van de zorg 'een cultuurshock' in de voormalige Nederlandse kolonie. "Hier in Nederland is alles taakgericht, in Suriname ligt het tempo veel lager", aldus Anoek. Daarnaast kent het ziekenhuis nabij de monding van de Surinamerivier in de Atlantische Oceaan verschillende klasses: hoe meer welvarend de patiënt en hoe meer hij of zij dus kan betalen, hoe luxueuzer het verblijf in het Sint Vincentius.

De twee hadden ook kunnen solliciteren naar een stageplaats op Bonaire of Sint Maarten, maar kozen bewust voor Suriname. "Onze keus viel op het vasteland, omdat je eilanden na een paar weken wel een keer helemaal hebt gezien", aldus Stephanie. Zij en Anoek willen de vrije tijd gebruiken om het Zuid-Amerikaanse land en zijn cultuur te leren kennen. Ook staan er activiteiten als een bezoek aan de jungle, een helikoptervlucht, een quadtour en een beklimming van de Voltzberg op hun bucketlist.

Helpen
Het doel van hun stage is voor Anoek en Stephanie niet alleen om zichzelf te ontwikkelen en mooie, onvergetelijke ervaringen op te doen. Ook willen zij mensen in Suriname die minder welvarend zijn, een handje helpen. De Aaltense en de Lichtenvoordse zamelen daarom gebruiksartikelen in voor bijvoorbeeld een weeshuis. "Jaap Speelziek Opleidingen heeft toegezegd de kosten van de verzending van de goederen naar Suriname te sponsoren", zegt Anoek.

De studentes willen in de vrije tijd die zij buiten de stage in Paramaribo om hebben, weeshuizen bezoeken en ervoor zorgen dat de goederen bij de juiste mensen terechtkomen. Dat er plekken in dat land zijn, waar de ingezamelde spullen goed kunnen worden gebruikt, weten Anoek en Stephanie inmiddels. "Het gaat niet goed met de Surinaamse economie", zeggen ze.

Wie bruikbare - dus niet versleten - kleding (met name zomerkleding) en schoenen voor baby's en kinderen tot en met circa 12 jaar, schoolspullen, schrijfmateriaal, leesboeken, verbandmiddelen en kraampakketten (eventueel restanten van pakketten) ter beschikking wil stellen, kan zich melden op e-mailadres Anoek.teHennepe@hotmail.com.

Tweede stage
Als Anoek en Stephanie begin 2018 terugkeren uit Suriname, starten de twee al snel met hun tweede stage. De Aaltense en de Lichtenvoordse blijven dan dichter bij huis: Anoek gaat tot juni aan de slag als thuiszorgmedewerkster bij Buurtzorg Aalten, Stephanie wordt actief in de kindergroep van Elver, de zorginstelling in Nieuw-Wehl voor mensen met een verstandelijke beperking.

Reageer als eerste
Meer berichten