Logo de-band.nl


Foto: pr

De Strohbarg in Suderwick opnieuw door vandalen vernield

Pas enkele weken geleden werd de „Strohbarg“ van Heimatverein Suderwick aan de weg Tenbensel in Suderwick voor de zoveelste keer weer eens moedwillig vernield en beschadigd. Afgelopen weekend werden hier opnieuw door vandalen grote vernielingen aangebracht. Opnieuw werd er, zoals al vaker, riet uit het dak getrokken en onder het Strohbargdak hiermee een vuur aangestoken. Het vervelende hierbij is dat pas met Pinksteren de eerder aangebrachte schade pas gerepareerd is en het dak gerenoveerd. De kosten hiervan waren € 2000.- en moesten door Heimat Verein Suderwick aan de in rietdaken gespecialiseerde firma betaald worden.

De Strohbarg herinnert aan oude tijden toen de boeren onder de „Strohbarg“ hun hooi, stro en graan opsloegen voor het wintervoer onder het in hoogte verstelbare dak (barg). Heimatverein Suderwick heeft in 1966 de strobarg weer opgeknapt en zo is deze bewaard gebleven. Er werd een nieuw rietdak op gemaakt, dat ook al in 2000 totaal vernield werd door brandstichting en daarna weer geheel, met veel kosten weer opgebouwd werd. Vandaag de dag is de Strohbarg bedoeld als rustpunt voor wandelaars en fietsers en is een passend boerenbouwelement naast de brug over de Holtwicker Bach. Deze plek is zeer geliefd bij toeristen. Helaas speelt de gedachte en de bereidheid binnen de Heimatverein steeds meer om de schade door helpers te laten repareren of de kosten voor het herstel door een rietdekkersfirma te laten overnemen. Wanneer er in de toelomst hier nog weer meer schade aangericht wordt en de daders niet opgepakt, bestraft en tot schadevergoeding worden gedwongen, is zeker te verwachten dat dit monument van boeren herkomst er niet meer lang staat en benut kan worden door de wel goede gebruiker.

Zo als ook bij de laatste keer werd ook deze keer een aangifte gedaan bij de politie. Tot nu toe - er wordt uitgegaan van meerdere daders -, helaas nog niet opgepakt of aangegeven worden.

Aanwijzingen die tot aanhouding van de daders kunnen leiden kan men melden bij de politie en de Heimatverein Suderwick (Tel. 0049 2874-2272).

Reageer als eerste
Meer berichten