Logo de-band.nl


Migrantenvrouwen bij Passage in Dinxperlo op bezoek

In de afsluitende vergadering van het seizoen wilde Passage Breedenbroek-Dinxperlo kennis maken met migrantenvrouwen uit Dinxperlo. Tijdens een van hun koffieochtenden werden zij daartoe uitgenodigd om met een groep hun eigen verhaal te komen vertellen en om kennis te maken met een vrouwenorganisatie.

Een kleine groep vrouwen gaf gehoor aan de uitnodiging om samen met de organisatoren van de koffieochtenden, Rianne en Louise, naar de afsluitende middag te komen. Daarnaast was Theo Heesen te gast om zijn verhaal over het vluchtelingenwerk in Dinxperlo te vertellen.

Hij wist op een boeiende en geheel eigen wijze te vertellen over de mannen, vrouwen en kinderen die o.a. uit Syrië, Eritrea, Ethiopie, Somalië en Irak komen. Steeds meer mensen kwamen naar Dinxperlo en zodra de IND toestemming had gegeven voor gezinshereniging ging Theo op zoek naar de goedkoopste tickets en haalde het gezin op van een luchthaven. Maar ook voor vervoer naar een ziekenhuis stonden Theo en zijn vrijwilligers klaar om te rijden. Eén van de activiteiten die in deze achterliggende periode werd opgestart is de Taalschool. Door vrijwillige docenten worden de eerste begrippen van de Nederlandse taal bijgebracht, zodat het communiceren niet meer alleen met handen en voeten gaat.

Rianne en Louise vertelden over de invulling van de koffieochtenden op dinsdagmorgen, de hulp die men geeft samen met vrijwilligers aan gezinnen en hoe het fietsen wordt geleerd. Tijdens deze koffie uurtjes vindt er uitwisseling plaats met Dinxperse vrouwen, die ook van harte welkom zijn. Maar ook vertelden ze hoe uitjes worden voorbereid en uitgevoerd. Alles een onderdeel van het socialiseren in onze maatschappij.

De vrouwen zelf gaven na de pauze voor de microfoon of in kleine groepen hun eigen verhaal weer. Soms geïllustreerd met foto’s, waardoor ze een levensechte situatie konden schetsen waarom ze naar Nederland zijn gevlucht. De verhalen en korte lezingen werden afgewisseld met het optreden van QianWen Li op een Chinese viool. Zijn eerste muziekstuk ging over het heimwee naar zijn land. De verhalen en muziek maakten een diepe indruk op allen.

Wilt u meer weten over het vluchtelingen werk in Dinxperlo of Passage, neem dan contact op met Figulus Welzijnswerk, tel: 0543 473 993 of Passage Dinxperlo, tel: 0315 653694.

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten