Logo de-band.nl


Tandartsangst? Het kan zelfs met je geboorte te maken hebben!

Vanuit het werk als preventie-assistente bij tandartsenpraktijk Dentpoint komt Astrid vaak met angstpatiënten in aanraking. Ze heeft in een extra opleiding geleerd om deze angst te bespreken en weg te halen bij haar patiënten, zodat er niet meer overblijft dan een gezonde spanning. Meestal is dit na één behandeling al bereikt, soms is er een aanvullende behandeling nodig.

Het is echter heel verschillend waaruit een angst bestaat. Voor de één is het geluid vreselijk, voor de ander het onverwachte. Maar soms kom je heel andere dingen tegen.

‘Laatst was er een patiënte, waarbij vroeger tijdens behandelingen bij de tandarts een angst was ontstaan. Dit was nu nog steeds heel heftig aanwezig,’ vertelt Astrid. ‘Ze had hier veel last van, al voordat ze naar de tandarts moest en ook als ze in de praktijk kwam. Ze vertelde tijdens ons gesprek de details van haar angst. Het viel me al vrij snel op dat deze veel op het gebied achterin de mond en richting keel zaten. Daarnaast had ze ook last van problemen met de luchtwegen. Dus heb ik haar maar een heel andere vraag gesteld, dan ze verwachtte: Hoe is je geboorte eigenlijk geweest? Weet je daar iets van? Nou, en zoals verwacht, was dit behoorlijk traumatisch verlopen. Ze was geboren met de navelstreng om haar keel. Daardoor was het best kritiek geweest en was iedereen behoorlijk in paniek. Ze heeft als baby’tje deze paniek al lichamelijk opgeslagen. Daarnaast was het gevoel van een verstikkende navelstreng om de keel, die alsmaar strakker ging zitten, naarmate de geboorte vorderde, een eerste verstikkingservaring! Dus alles in het keelgebied werd nu als bedreigend gevoeld. Daarbij de negatieve tandartservaringen en de angst was compleet en tijdens behandelingen bijna panisch.’

‘Ik zie dit vaker bij mensen die zo’n ervaring met de navelstreng hebben. Zij kunnen niets op hun keel verdragen. Dragen geen hooggesloten kleding, het bovenste knoopje blijft open en een strakke ketting of sjaaltje zullen ze ook niet dragen. Ook het servetje bij de tandarts wordt dan telkens naar beneden gedaan, zodat het niet meer bij de keel ligt.’

Astrid werkt samen met haar man Erik in Praktijk Puur Voelen, dat in Dinxperlo aan de Marijkestraat 17 ligt. In de laatste anderhalf jaar heeft ze al rond de 60 mensen voor tandartsangst behandeld.

Zodat mensen, die soms al meer dan 15 jaar de tandarts mijden, weer met hoogstens een gezonde spanning, naar de tandarts kunnen gaan. Wat veel beter is qua gezondheid, maar zeker ook qua uiterlijk! Mensen kunnen door het mijden van de tandarts echt in een sociaal isolement komen.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox