Lex Schellevis en Esther Nederlof. Foto: Frank Vinkenvleugel
Lex Schellevis en Esther Nederlof. Foto: Frank Vinkenvleugel

'In de Taverne': grensoverschrijdende gesprekken boven de grens

Algemeen DinXperience

DINXPERLO/SUDERWICK - In aanloop naar het grote spektakel 'DinXperience' dat op 8, 9 en 10 mei 2020 in het kader van 75 jaar Samen Vrijheid Vieren langs de grens met Dinxperlo en Suderwick zal plaatsvinden, zal er elke week een grensgesprek in Dinxpers Nieuws verschijnen. De gesprekken gaan over ervaringen en herinneringen van inwoners uit Suderwick en Dinxperlo. En waar kunnen die gesprekken nu beter plaatsvinden dan in de Taverne, de brug over de Heelweg en precies gelegen boven de grens tussen Nederland en Duitsland.

Door Iris Jansen

Esther Nederlof en Lex Schellevis vertellen over het idee dat de Stichting DinXperience in samenwerking met Mediapartner Achterhoek Nieuws BV heeft ontwikkeld.
Schellevis: "Sinds een aantal jaar wonen wij, komende uit Dinxperlo, in Suderwick. Maar ken je de mensen hier nu echt? Dinxperlo en Suderwick zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden, maar ook gescheiden door een grens. Eerst een zichtbare grens en nu een imaginaire grens. Je leeft met elkaar maar toch zijn dingen anders. Het interesseert ons om te weten te komen wat de redenen en wat de achtergronden zijn, waarom dingen gaan zoals ze gaan. Ik denk dat er in gesprekken zal blijken dat we helemaal niet zo verschillend zijn en dat beide dorpen elkaar heel veel te bieden hebben. Dat is ook de insteek van DinXperience; door samen dingen te organiseren, te bespreken en te regelen kom je intensiever met elkaar in contact, er ontstaat verbinding om het zo te noemen. Het contact gaat dan verder dan Guten Tag of Tschüss en dat is voor iedereen een groot gewin.
Nederlof vult aan: "Ik denk dat er in gesprekken, vooral tussen de oudere inwoners aan beide zijden van de grens, veel gezamenlijke herinneringen naar boven komen. De mensen leefden en werkten voor de Tweede Wereldoorlog toch meer met elkaar samen. Denk maar eens aan de bedrijven op de grens die belangrijke werkgevers voor beide dorpen waren of aan de grensoverschrijdende huwelijken die in die jaren heel normaal waren. En dan natuurlijk de smokkelverhalen, handel en wandel, maar ook de oorlogsjaren mogen niet onderbelicht blijven. Ik denk dat deze verhalen een schat aan informatie blootleggen, zeker voor een jonge generatie en inwoners die hier geen 'roots' hebben."

Schellevis:"Natuurlijk komt ook die jonge generatie aan het woord. Wat vinden zij van elkaar, hoe verlopen wederzijdse contacten, over voetbal en feestvieren. Maar het gaat ook over de toekomst en over Europa. Hoe willen we verder leven met elkaar en krijgen we die imaginaire grens ooit écht uit ons hoofd. Met het spektakel DinXperience in 2020 worden veel van deze verhalen ook verteld in de vorm van zang, muziek en spel. We zijn dan ook erg blij dat er veel mensen en verenigingen, ook uit Suderwick, enthousiast zijn en hun medewerking hebben toegezegd. En we kunnen natuurlijk ook nog een heleboel vrijwilligers gebruiken! Dus wie zin heeft om deel te nemen aan het spektakel; meld je aan via de e-mail. Met dit inleidende artikel van de reeks 'In de Taverne', willen we graag Surkse en Dinxperse inwoners van alle leeftijden uitnodigen om hun verhaal te vertellen. Dat mag van alles zijn: over de grens, over boodschappen doen, de bakker of de slager, over de geschiedenis of de oorlog of over onderwijs of sport en spel. Aanmelden kan via info@dinxperience.nl."

Binnenkort kunt u wekelijks op deze plek, boven 't Praothuus, onze wekelijkse cartoon, het resultaat van één van de gesprekken 'In de Taverne' lezen.

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band