Erik Drunagel. Foto: Frank Vinkenvleugel
Erik Drunagel. Foto: Frank Vinkenvleugel

In de Taverne: Erik Drunagel

Algemeen DinXperience

SUDERWICK - Een aantal mensen kent hem misschien niet bij naam maar wie in Dinxperlo gaat tanken 'aan de gunne kante', zal vaak zijn tank vullen bij Erik Drunagel zijn 'Öl imperium'. De sympathieke 28-jarige, uit Wertherbruch afkomstige ondernemer runt naast een fietsenzaak ook Tankstelle AVIA aan de Sporkerstrasse in Süderwick.

Door Waltraud Elburg

Het tankstation ligt net over de grens en het is er een komen en gaan van auto's, veel met Nederlandse nummerborden. Sinds 1 januari 2014 runt Drunagel de zaak die hij heeft overgenomen van Günther Harmeling. Voorheen werkte Drunagel al in de fietsenzaak, terwijl hij zijn opleiding kreeg. Toen de mogelijkheid zich voordeed nam hij zowel de fietsenzaak als het tankstation onder zijn hoede.
Drunagel bevestigt dat er veel Nederlandse klanten komen: "Ons klantenbestand bestaat voor 95 procent uit Nederlanders en slechts vijf procent uit Duitsers. Ik heb daarom ook bewust gekozen voor zowel Duits als Nederlands personeel. Heel veel maakt het overigens niet uit want de meeste mensen kunnen zich wederzijds goed verstaanbaar maken in het dialect of in het Duits. Voor de Nederlanders die van verder weg komen is het echter wel erg gemakkelijk dat er ook Nederlands wordt gesproken want Duits is voor hen vaak lastiger. Je zou denken dat de mensen van buitenaf niet zo snel naar Süderwick komen voor de benzine maar als de prijs maar aantrekkelijk genoeg is hebben de mensen het er graag voor over. De verschillen zijn soms echt wel groot."

Ons kent ons
"Veel van onze klanten zijn eigenlijk vaste klant en velen kennen elkaar. Dat houdt automatisch in dat er vaak een gemoedelijk praatje wordt gemaakt en nieuwtjes worden uitgewisseld. De meeste mensen weten bijna alles van elkaar. Hier heerst een 'ons kent ons'-cultuur."

Volgens Drunagel is er wel verschil tussen de Duitse en Nederlandse klanten? Drunagel: "Ja, een beetje wel. De Nederlanders zijn over het algemeen minder gehaast, gemoedelijker en meer familiair. Ons tankstation is vrij klein maar de Nederlanders hebben over het algemeen minder moeite met de krappe plekken naast elkaar. Ze lijken het wel knus te vinden, terwijl veel Duitse klanten heel voorzichtig zijn met hun mooie auto en dus iets meer moeite hebben met de krappe plekken", lacht Drunagel. Maar uiteindelijk is er één belangrijke reden waarom ze bij ons komen tanken en dat is natuurlijk de prijs. "Ik zeg maar zo: 'der Preiss ist Heiss!". lacht Drunagel. De verschillen in belastingtarieven leveren niet alleen lagere benzineprijzen op in Duitsland, ook in de rijwielzaak krijgt Drunagel Nederlandse klandizie. "Dat komt door het lagere btw-tarief in Duitsland; dat levert soms prettige prijsverschillen op voor Nederlandse klanten", aldus de Suderwickse ondernemer.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant