Ronja Masselink. Foto: Frank Vinkenvleugel
Ronja Masselink. Foto: Frank Vinkenvleugel

In de Taverne: Ronja Masselink

Algemeen DinXperience

DINXPERLO - Ronja Masselink is Duitse van geboorte. Ze woont al 23 jaar in Dinxperlo, sinds ze getrouwd is met een Nederlander. Ze is moeder van twee volwassen zoons en werkt parttime in Suderwick.

Door Waltraud Wensink

Ronja kwam voorheen eigenlijk niet in Nederland; haar leven speelde zich in Duitsland, in de stad, af. Wat had ze immers over de grens te zoeken? Dat werd anders toen ze in het uitgaansleven haar man Arno Masselink leerde kennen. Ronja: "Toen ik mijn man leerde kennen zijn we eigenlijk al vrij snel in Suderwick gaan wonen omdat ik toen de Duitse bodem nog niet echt kon loslaten. Toen er gezinsuitbreiding kwam, konden we in Dinxperlo een woning huren die groter was en aan onze wensen voldeed. Ik had toen niet gedacht dat ik 23 jaar later nog hier steeds zou wonen, en eerlijk gezegd zou ik nu ook niet meer weg willen."

Tweetalig opvoeden
Ze gaat nog steeds graag 'einkaufen' aan de Duitse kan en ook een paar daagjes er tussen uit in Duitsland vindt ze heerlijk, maar ze vindt het altijd weer fijn om terug in Dinxperlo te zijn. Ronja: "We kwamen aan de Vriezenkamp in Dinxperlo te wonen en dat is een geweldige buurt. De jongens werden tweetalig opgevoed, ik sprak Duits met hen, en alle anderen in hun omgeving Nederlands. De jongens hadden de taal verbazingwekkend snel onder de knie. Ik koop nog steeds producten die ik van huis uit gewend was - en die in Nederland toch anders zijn - in Duitsland. Ik werk in Suderwick en daar doe ik er mijn voordeel mee dat ik Nederlands heb leren spreken zodat ik de klanten altijd goed kan verstaan en te woord kan staan." Ronja merkt nog steeds dat veel Nederlanders haar in het Duits aanspreken. "Dat hoeft echt niet, ik kan alles verstaan. In diverse gesprekken hebben we niet eens in de gaten dat de één Nederlands spreekt en de ander in Duits antwoordt. Dat gaat eigenlijk automatisch hier in 'DinxperWick'", aldus Ronja.

'Torte'
Ronja: "Een verschil? De taart! Zoals de Duitsers taarten bakken, zie je maar zelden! Ik bak ook erg graag zelf, dat heb ik bij de geboorte al meegekregen", lacht Ronja. "Hier krijg je op een verjaardag één stukje taart en dan gaat-ie terug in de koelkast. In Duitsland komt de taart op tafel en dan kun je zo vaak pakken als je wilt. Ook staat er altijd veel eten. Dat is bij mij niet veranderd, als er een feestje is dan kan je er van uit gaan dat er flink wat te eten is."

Mooi aan de grens
Ronja: "Al met al vind ik het mooi om aan de grens te wonen. De grens is haast vervaagd, maar toch heb ik nog een beetje het idee dat ik niet helemaal uit 'Die Heimat' weg ben. Het maakt eigenlijk niets uit, dat je Duits bent en in Dinxperlo woont. Zolang je maar je best doet is de acceptatie erg groot. We hebben vriendschappen opgebouwd met mensen uit zowel Duitsland als Nederland en jaarlijks ga ik met een Nederlandse buurvrouw gezellig op vakantie naar het buitenland. Als ik dan gebroken Duits praat en zij Dinxpers dialect, weet haast niemand uit welk deel van Europa we komen. Als we er dan naar gevraagd worden vertellen we vol trots dat we uit Dinxperlo komen, het dorpje dat door de straat verbonden is met Suderwick."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant