Marco Heisterkamp. Foto: PR
Marco Heisterkamp. Foto: PR

In de Taverne: Marco Heisterkamp (NL)

Algemeen DinXperience

SUDERWICK / DINXPERLO - Als iemand de bijzonderheden rondom de grens kent vanuit de blik van een brandweerman, dan is het Marco Heisterkamp uit Suderwick. Sinds 1982 is Marco lid van het team van de vrijwillige brandweer Bocholt, Löschzug Suderwick. Hij startte zijn carrière in de jeugdbrandweer en trad later toe tot de vrijwillige brandweer. In het leven van de 50-jarige familieman zijn drie F's erg belangrijk: zijn Familie, de Feurerwehr (brandweer) en Fahrradfahren (fietsen), waarbij zijn gezin, zijn vrouw en drie kinderen, op de eerste plaats komen.

Door Melanie Steffens

"Ik ben daar opgegroeid", zegt Heisterkamp en wijst naar de Heelweg. "Tot 1979 woonde ik tegenover het restaurant bij mijn ouders." Zoals veel kinderen uit Suderwick bezocht hij en later ook zijn kinderen de kleuterschool in Dinxperlo en zo leerden ze de taal van hun buren. Daar heeft hij vandaag de dag veel profijt van tijdens gezamenlijke oefeningen en inzetten in Nederland.

Grensleven uit het boekje
"Voor mij persoonlijk geldt de grens niet als een scheidingslijn, maar juist als een verrijking", vertelt Marco. De taal is anders, maar veel collega's spreken Nederlands en anders proberen we het in 'plat Duits' of 'Achterhoeks plat'. Bepaalde technische termen blijven echter soms een uitdaging."
Marco ziet diversiteit als een meerwaarde voor zichzelf en de samenleving. Aan beide zijden van de grens zijn er verschillende structuren en werkwijzen van de brandweer, met ieder zijn eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk dat je deze manier van werken en de collega's van 'de andere kant' beter leert kennen en begrijpen. Tijdens een inzet kan dit het verschil maken tussen leven en dood. Marco is daarom vooral trots op de goede samenwerking met de Nederlandse collega's. De Löschzug Suderwick oefent meerdere keren per jaar samen met de brandweer Aalten, Post Dinxperlo. Als er wat gebeurt, moet alles goed functioneren. "De brandkranen zijn aan beide zijden van de grens gelijk, maar de verschillende slangen moeten met een speciaal koppelstuk worden verbonden."
Marco laat de grens van de Heelweg graag aan bezoekers zien, omdat het iets bijzonder is. "De reactie van de drie brandweergroepen uit Münster, Keulen en Berlijn toonde onlangs opnieuw aan hoe uniek 'onze' grens is. Het samenleven hier is Europa in de praktijk, waarover je anders alleen maar in een boekje leest."
In zijn vrije tijd fietst Marco graag - uiteraard over grenzen heen. "Ik ken alle fietspaden hier in de buurt. Ik hou van de route via Netterden naar Emmerich. Dat is mijn favoriet."

Toekomstvisie
Marco hoopt dat de formele grenzen zullen verdwijnen, zodat ze vanuit Duitsland vaker kunnen assisteren in Nederland. Momenteel is het nog niet vanzelfsprekend dat de Duitse brandweer wordt opgeroepen vanuit de centrale in Apeldoorn.
De beschikbaarheid van voldoende personeel is de komende jaren een uitdaging en vereist een nog intensievere samenwerking. "We zijn in gesprek over het opzetten van grensoverschrijdend jeugdwerk voor kinderen en jongeren vanaf 10 jaar, want op dit moment bestaat er nog geen jeugdbrandweer in Dinxperlo." Daarvoor zullen ook in de toekomst voldoende jeugdleiders nodig zijn die de vlam in de maatschappij aanwakkeren en jongeren weten te inspireren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant