Felipe Vieira in zijn ijssalon Da Claudio. Foto: Esther Nederlof
Felipe Vieira in zijn ijssalon Da Claudio. Foto: Esther Nederlof

In de Taverne: bij Da Claudio

Algemeen DinXperience

SUDERWICK - Dé reden voor veel Dinxperloërs om de grens over te gaan is natuurlijk Eiscafé Da Claudio! Maar wie zich verdiept in de ijsbereiding en de levensloop van de 31-jarige eigenaar Felipe Vieira realiseert zich pas met hoeveel vakmanschap en zelfopoffering die heerlijke ijsjes gemaakt worden. Zelf voelt hij zich als Europeaan helemaal thuis in het grensgebied, al blijft de taal soms lastig. Hij plant zijn ijsproductie met de weersverwachting op zijn Italiaanstalige mobiel. "In mijn werk heb ik Duits en Nederlands geleerd te verstaan, maar ik spreek het niet zo goed."

Door Lex Schellevis

Felipe werd geboren in Brazilië, als zoon van een Franse vader en Italiaanse moeder. Tien jaar later vertrok het gezin naar Italië, waar hij zijn interesse voor de gastronomie ontwikkelde. Hij werd bakker, maar ontdekte dat het nachtwerk niet bij hem paste. Daarom vertrok hij naar Duitsland, om te werken in een Italiaanse ijssalon in Wuppertal. Via een vertegenwoordiger kwam Felipe in contact met Suderwick en kon hij 'Da Claudio' overnemen. In 2010 werkte hij een jaar lang samen met de vorige eigenaar, om het vak goed te leren en zijn eigen stijl te ontwikkelen. Hij houdt verder zijn vakkennis en receptuur op peil via de jaarlijkse ijsbeurs in Italië. Zijn ijs moet altijd puur en vers smaken, daarom staat het nooit langer dan twee dagen in de vitrine.

Receptuur
In de kelder laat Felipe zien waar hij het ijs maakt. In de drukke zomertijd is de ijskeuken al om zes uur in bedrijf. Met melk, slagroom, suiker en een zelf ontwikkelde Italiaanse ijsmix maakt hij puur en eerlijk ijs. Vanille-ijs wordt het meest verkocht. Afhankelijk van de smaak voegt hij de nodige ingrediënten toe, die zoveel mogelijk in huis gemaakt en gemengd worden. De vruchten koopt hij lokaal in. De ijshoorntjes, tiramisu en stracciatella komen uit Italië. Hij maakt gemiddeld twintig soorten ijs, en wisselt daarnaast vier smaken in het seizoen. Zo is nu het frisse basilicum-lime ijs erg populair.

Acht maanden lang is 'Da Claudio' iedere dag geopend tot tien uur 's avonds. De lange werkdagen zijn slopend voor Felipe, die boven de zaak woont. Hij gunt zichzelf geen vrij omdat hij 't beste wil voor zijn klanten. In de winter gaat hij op vakantie naar Italië of Brazilië. Hij houdt van trekking: dit jaar trok hij tien dagen zonder stroom en mobiel door Nepal en kwam er heerlijk tot rust. De resterende wintertijd heeft hij de lichtinstallatie vernieuwd en de hele ijssalon opnieuw geschilderd. En hij blijft op zoek naar innovatie: de koeling wordt vernieuwd, de ijsbakjes en -lepeltjes zijn gemaakt van bamboe en composteerbare bio-plastic. Maar een pinautomaat is er nog niet: "Het betalen per pin duurt langer dan contant, en we hebben nu niet zoveel ruimte bij de vitrine."

Eerlijk en heerlijk
Zijn klanten zijn tweederde Nederlands, éénderde Duits. Het personeel komt uit Italië, Nederland en Duitsland. Dit jaar waren ze voor 't eerst met 't hele team op pad, een goede actie die erg werd gewaardeerd. Felipe is helaas minder te spreken over de dieven, die hem in de afgelopen twee maanden al twee keer bezochten. De eerste keer hield hij het nog stil, maar na de tweede inbraak is hij er klaar mee en heeft hij camera's laten installeren. "Er is hier niks te halen, alleen ijs, en ze maken alles kapot. Ik kon de inhoud van een complete koelkast weggooien, dat gaat me erg aan het hart." De gepassioneerde ijsmaker uit Suderwick hoopt dat het de komende tijd rustig mag blijven.

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band