Han Reuterink, Jens Siemkes en de kinderen van Jens. Foto: Han Rutgers
Han Reuterink, Jens Siemkes en de kinderen van Jens. Foto: Han Rutgers

In de Taverne: Jens Siemkes en Han Reuterink van Schalke 04 Fanclub

Algemeen DinXperience

DINXPERLO - Dat de Duits-Nederlandse voetbalsupporters van de Traditionsklub Schalke 04, verenigd in de 1. Deutsch - Holländischer Schalke 04 Fanclub Suderwick-Dinxperlo de kolommen van Bild en van de Twentsche Courant zouden halen, hadden Jens Siemkes (voorzitter) en Han Reuterink nooit kunnen vermoeden. Sinds juni 1990 bezoeken de leden van deze fanclub elke thuiswedstrijd van de Königsblauen. Eerst met de auto, nu al weer jarenlang gezellig samen met de bus.

Door Han Rutgers

De fanclub bestaat uit circa 150 leden waarvan zo'n 40 leden uit Nederland. Suderwicker Jens ging in 1995 voor de eerste keer mee en is sindsdien verknocht aan de cultclub. Dinxperloër Han werkte in Gelsenkirchen en raakte zo betrokken bij de club uit de mijnwerkersstreek. De laatste kolenwagen, gebruikt tijdens de mijnbouw, staat bij het stadion. Voor de wedstrijd zingt het publiek uit volle borst: 'Glück Auf, der Steiger kommt', het Steigerlied dat vroeger door de mijnwerkers werd gezongen wanneer ze weer naar boven gingen. Als bewijs van trouw heeft de fanclub bij de bouw van het nieuwe stadion in 2001 een roestvast stalen plaat gekocht met hun naam. Deze is ingemetseld in de muur.

Uitstapje
De fanclub organiseert naast de busreis naar de thuiswedstrijden eens per jaar een uitstapje. Volgend jaar naar München. Daarnaast vindt een keer per jaar de Blau-Weiße Nacht plaats, een feestavond met verloting. De Kohlenpottderby, de wedstrijd tegen buurman Borussia Dortmund, is altijd een beladen wedstrijd. "En als Schalke heeft verloren", zegt Han met een knipoog, "dan geef ik aan dat ik de volgende keer naar Ajax ga. Ajax? Inderdaad Ajax Breedenbroek."

Voertaal: dialect
Problemen met de taal zijn er nooit. De voertaal is dialect. "We stappen drie uur voor aanvang van de wedstrijd in bij het voetbalveld in Suderwick en stoppen in Spork en Bocholt. Han: "Ik zit al achttien jaar op dezelfde plaats in het stadion. De buurmensen ken ik inmiddels van haver tot gort. Met hun verjaardag bel ik ze op en als we elkaar weer zien, drinken we er één." Jens heeft een staanplaats in de Nordkurve. Dit is de tribune waar de meest fanatieke supporters staan.

Winst in UEFA Cup
In 1997 werd de UEFA cup gewonnen. De supporters uit Suderwick maakten toen een metershoge Pokal, die vaak op tv te zien was. Het pronkstuk staat nog steeds in het Museum Auf Schalke. Een ander hoogtepunt kende de fanclub in 2001. Schalke is welgeteld vier minuten landskampioen geweest. Jens: "Bayern en wij stonden bovenaan met een gelijk aantal punten. Wij speelden in onze thuiswedstrijd gelijk en kregen door dat Bayern bij HSV met 1-0 had verloren. Dus Meister! Maar op het scherm in het stadion werden de laatste minuten van die wedstrijd live uitgezonden en wat bleek, de wedstrijd was nog niet afgelopen. Vrije trap voor Bayern, Tor, Tor!!…" Bayern werd landskampioen door een beter doelsaldo. De gezichten van Han en Jens betrekken nog bij de gedachte daaraan. De laatste jaren zit Schalke in een neerwaartse spiraal, met uitzondering van het seizoen 2017-2018. Toen werd de club tweede, maar vorig seizoen eindigde Schalke teleurstellend als veertiende.

Europees voetbal
Jens hoopt dat het dit seizoen beter gaat en dat de club op een plaats komt die recht geeft op Europees voetbal. Han beaamt dat een plaats bij de eerste zeven mogelijk moet zijn. Maar welk resultaat er ook behaald wordt, voor Han en Jens 'kennt die Leidenschaft voor Schalke 04 keine Grenzen'.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant