Dokter Robert Schuurman. Foto: Frank Vinkenvleugel
Dokter Robert Schuurman. Foto: Frank Vinkenvleugel

In De Taverne: dokter Robert Schuurman

Algemeen DinXperience

DINXPERLO - Als praktiserend huisarts aan de grens heeft dokter Robert Schuurman veel ervaring met Dinxperloërs die over de grens in bijvoorbeeld Suderwick zijn gaan wonen maar patiënt willen blijven bij de huisartsenpraktijk in Dinxperlo. Dit kan maar werkt wel net wat anders als bij patiënten die in Dinxperlo wonen. Dit alles heeft te maken met wet- en regelgeving. Ook komt het zeer regelmatig voor dat bij een spoedoproep de ambulance uit Duitsland aan komt rijden omdat zij op dat moment de dichtstbijzijnde ambulance zijn. Met deze samenwerking is de huisarts zeer content omdat, door de korte afstand die deze ambulance vanaf zijn standplaats moet maken, zij vaak zeer snel aanwezig kunnen zijn.

Door Danielle Jolink

"Nog voordat Henk Meijer als huisarts in Dinxperlo werkzaam was, kwam de Duitse ambulance al voor spoedgevallen naar Dinxperlo, wanneer de ambulances aan Nederlandse zijde bezet waren. Door regelgeving vanuit de zorgverzekeraars werd dit uiteindelijk 'on hold' gezet", zo vertelt Robert. "Dit had onder andere te maken met een opleidingsverschil. De opleidingstandaard van ambulancepersoneel in Nederland ligt hoger dan die in Duitsland. Henk Meijer heeft zich er hard voor gemaakt om de samenwerking weer terug te krijgen. Uiteindelijk zijn er afspraken gemaakt over bijscholing van het Duitse ambulancepersoneel waardoor de zorgverzekeraars weer akkoord zijn gegaan met het inzetten van de Duitse ambulance bij spoed." Iets waar Robert heel blij mee is omdat deze samenwerking erg waardevol is. "De communicatie met het Duitse ambulancepersoneel verloopt altijd uitstekend, ze zijn net als hun Nederlandse collega's kundig en de aanrijdtijden zijn vaak kort. Ook is het sinds kort mogelijk dat de Dinxperlose patiënten bij spoed gedotterd worden in het ziekenhuis in Bocholt."

"We hebben veel Dinxperlose patiënten die de grens over verhuizen maar graag bij ons in de praktijk patiënt blijven. Dit is mogelijk maar doordat ze dan inwoners van Duitsland worden, werkt het wel allemaal net anders. De Nederlanders die in bijvoorbeeld in Suderwick wonen zijn (meestal) zowel bij een Nederlandse zorgverzekeraar als bij de Krankenkasse verzekerd. Want zij vallen nu in principe onder het Duitse zorgsysteem en dat zit behoorlijk anders in elkaar dan het Nederlandse zorgsysteem. De patiënten die in Duitsland wonen mogen bij een reguliere afspraak gewoon naar de praktijk komen. Ze staan hier niet meer ingeschreven als patiënt maar als passant. Ze krijgen dan na het bezoek dus een factuur mee die zij dan naar hun zorgverzekeraar op moeten sturen. Bij de ene zorgverzekeraar is het zo geregeld dat de patiënt eerst de factuur zelf moet betalen en het dan naderhand terugkrijgt en de andere zorgverzekeraar betaalt de factuur rechtstreeks. Wij en ook de huisartsenpost mogen echter geen bezoek brengen aan huis want onze zorg mogen we van de wet leveren tot aan de grens. Dit betekent dus dat zij bij spoed de Notarzt uit Duitsland moeten bellen."

Bevolkingsonderzoeken
Nederlanders die in Duitsland zijn gaan wonen mogen ook niet meer deelnemen aan de bevolkingsonderzoeken in Nederland, ook niet als men nog verzekerd is bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Zij zullen hier dus geen oproep meer voor ontvangen. Wanneer zij specialistische zorg nodig hebben, kunnen ze wel gewoon in een Nederlands ziekenhuis terecht. Dit geldt echter niet voor de geestelijk gezondheidszorg; dit wordt door de zorgverzekeraars niet vergoed. Bij bijvoorbeeld psychologische hulp zal men dus een Duitse psycholoog moeten bezoeken of het consult zelf betalen.

Voor Duitsers die in Dinxperlo zijn komen wonen, is de zorg geen punt. Zij zijn verzekerd bij een Nederlandse zorgverzekeraar en draaien dan als Nederlandse inwoner gewoon mee in het Nederlandse zorgsysteem.

Op de vraag aan Robert Schuurman of hij samenwerkt met de Duitse huisartsen, antwoordt hij ontkennend. "Het werk van de Duitse huisartsen is niet hetzelfde als dat van de Nederlandse huisartsen. In Duitsland kunnen mensen zonder verwijzing naar een specialist. Door deze laagdrempeligheid bezoeken de mensen dus in heel veel gevallen meteen de specialist in plaats van de huisarts. Een huisarts in Duitsland levert daardoor eigenlijk geen complexe zorg. Er zijn daardoor ook veel minder huisartsen dan in Nederland. Wanneer een Duitse patiënt verhuist naar Dinxperlo en dus nieuw in onze praktijk is, heeft hij dikwijls maar een heel dun dossier bij zich van zijn vroegere Duitse huisarts. Dat zijn overigens ook altijd nog papieren dossiers. Van digitalisering in de zorg zoals wij dat in Nederland kennen, is Duitsland nog totaal geen sprake. Daar gaat alles nog gewoon via- en op papier.", aldus de Dinxperlose huisarts.

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant