Arie Doornink (rechts) en Wilfried Brand. Foto: Han Rutgers
Arie Doornink (rechts) en Wilfried Brand. Foto: Han Rutgers

In de Taverne: Wilfried Brand en Arie Doornink

Algemeen DinXperience

DINXPERLO - De op één na grootste sportvereniging van Dinxperlo is hengelsportvereniging (HSV) de Voorn. Penningmeester Arie Doornink en het Duitse lid Wilfried Brand vertellen enthousiast wat de reden is van de geweldige groei van de laatste tijd.

Door Han Rutgers

HSV de Voorn, opgericht in 1950, had 3 jaar geleden 600 leden. Nu zijn dat er 780. Maar liefst 56 jeugdigen tussen de 7 - 14 jaar hebben een gratis visvergunning om te vissen in het Blauwe Meer en in de vijver in het Welinkbos. Het meest bijzondere van de visclub is wel dat er meer Duitse dan Nederlandse leden zijn. Het aantal Duitse leden (van dichtbij en veraf) is maar liefst 450! Daarbij komen dan nog 330 Nederlandse leden.

Waarom kiezen zoveel Duitsers voor een visclub in Nederland? Wilfried Brand, tot tien jaar geleden voorzitter van de Angelsportverein Bocholt, geeft de oorzaken aan. In Duitsland moet de potentiële visser eerst een opleiding volgen en examen doen. De opleiding duurt circa zes weken. Als je voor de 'Prüfung' bent geslaagd, mag je lid worden van een visvereniging. In Nederland kun je direct lid worden. "Een andere reden", aldus Wilfried, "is dat je in Duitsland de gevangen vis niet meer terug in het water mag gooien, maar dat deze meegenomen moet worden. In Nederland gooi je de vis meestal terug in het water. En tenslotte, als je in Duitsland een visvergunning hebt, mag je alleen vissen in de wateren, die de visclub heeft gehuurd of gepacht. Vaak is dat maar een klein wateroppervlak en/of deel van een rivier." Arie vult aan: "In Nederland mag je, als je een visvergunning hebt, in 90% van de wateren vissen." Omdat in Duitsland de vissen meegenomen worden, moet elk jaar weer nieuwe vis worden uitgezet. "Het pachten of kopen van viswater kost geld, het uitzetten ook. De contributie is bij onze Oosterburen dan ook bijna drie keer zo hoog dan in Nederland." Opvallend is dat Duitse leden met een Nederlandse visvergunning ook mee kunnen doen aan viswedstrijden in Nederland. Een voorbeeld hiervan is het Nederlands Kampioenschap, dat daardoor eigenlijk een open karakter krijgt.

HSV de Voorn kent leden uit geheel Duitsland. Arie: "Dit komt naast voorgenoemde redenen ook doordat de inschrijving erg gemakkelijk is. Je kunt online lid worden en de bond - Sportvisserij NL - zorgt voor de incasso van de contributie en de vergunning." In Duitsland moet de club dit zelf regelen met het vele werk van dien. Arie geeft aan dat hij het volgen van een opleiding wel een goede zaak vindt.
Door het grote aantal leden kent HSV geen financiële zorgen en kan er af en toe zelfs een extraatje voor de leden af. Om de sociale betrokkenheid binnen de club te bevorderen komen veel leden elke zondagmorgen van 10.00 tot 13.00 uur voor een kopje koffie en visserslatijn in het gezellige clubhuis aan de Kolk 1 te Dinxperlo. Een echte doelstelling voor de toekomst is er niet. Punt van zorg is de bijna jaarlijkse blauwalg in het Blauwe Meer. Naar de oorzaak hiervan wordt momenteel gezocht en afhankelijk hiervan wordt nagedacht wat er noodzakelijk is om mooi vis- en zwemwater te houden.

"Vissen is voor mij beleving van de natuur", aldus Arie. "En als ik mij verveel zegt mijn vrouw: 'Ga toch vissen'." Voor Wilfried is het pure ontspanning. "Na een dagje vissen zit ik thuis, neem een biertje en voel ik mij goed. Ik verheug me op elke dag dat ik kan vissen." En Arie""Ik verheug me er op dat ik later met mijn kleinzoons kan vissen."

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant