Afbeelding

Kollumn | Reuring

Algemeen Columns

Reuring

In de wereld is er van alles aan de hand. In Amerika vindt de president alleen zichzelf en zijn onderdanen belangrijk. In Engeland zit er één die alleen maar rechtuit kan kijken en niet naar links of rechts. In Saoedi-Arabië wordt een boorinstallatie kapot geschoten en gelijk gaan hier de brandstofprijzen omhoog.
Op zowel de Zuid- als de Noordpool zie je de sneeuw en het ijs smelten waar je bij staat. De gorgelende beekjes worden woeste stromen en dat is dan het begin van de stijging van het oceaanwater. Er circuleert een duizenden miljarden bedrag wat het zou kosten om wereldwijd dijken hiertegen aan te brengen.
In ons landje buitelen we over elkaar heen als het gaat om stikstofuitstoot en wat we daaraan moeten doen. Lijkt dan toch het doemscenario waar te worden dat de veestapel moet worden gehalveerd? En dat we op onze snelwegen maximaal 100 km per uur mogen rijden? Of zelfs 80?
Er is zelfs een minister alhier die meent te moeten voorschrijven met welk speelgoed onze zoon of dochter speelt. De Dikke Van Dale heeft er weer een woord bij: genderneutraal. Het speelgoed van de Sint voor de kindertjes blijft wel bij het oude. Alleen de opvoeders krijgen een boete als ze een pop geven aan hun dochter en voetbal aan hun zoon. Het moet niet gekker worden. Oh ja, toch: zwarte Piet wordt schijnbaar een roetveegpiet. Knal van de pot gerukt!
De lage rentestand komt alleen de NL-staat goed uit. Jij en ik als burger van hetzelfde landje merken daar niets van. Overkokende pensioenpotten? Toch korten die hap! Er is een parallel te trekken tussen de eenheid in de Europese Unie en de eenheid in de Achterhoek. Want? Die is er namelijk niet. Je kunt een Europees land vergelijken met een Achterhoekse gemeente. Elke eenheid wil standpunten innemen die alleen maar (positief) denkt aan zichzelf. Iedere inmenging van buitenaf wordt gezien als bedreiging. Opmerkingen van de buren? Worden voor kennisgeving aangenomen. De lokale partijen maken vaak de dienst uit. Hoewel ook daar soms een stok voor wordt gestoken: hoe dichtbij??
Op zich is een Achterhoekse Raad best een goede gedachte. Maar jaahaa… als zelfs het NL-poldermodel (compromissen sluiten) al niet meer lukt en mensen lukraak kreten slaken en dus op rode tenen trappen kan zelfs de witte Sint en de zwarte Piet er geen bruine chocola van maken.

Hol ow goed!
H. Eurneman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant