Freek Diersen in de ambulance. Foto: Frank Vinkenvleugel
Freek Diersen in de ambulance. Foto: Frank Vinkenvleugel

In de Taverne: Freek Diersen

Algemeen DinXperience

DINXPERLO - Toekomstvisie en gedrevenheid, dat zijn de kenmerken waarmee Freek Diersen altijd te werk gaat. Wie kent hem niet; of vanuit de gemeente politiek als langjarig raadslid voor het CDA of als initiatiefnemer en creatieve geest om de beleving in zowel Dinxperlo als Suderwick te vergroten, of als fractievoorzitter namens CDA/CDU in de Euregioraad. Het 'grensgebeuren' is onlosmakelijk met Diersen verbonden.

Door Iris Jansen

"Ik ben geboren in De Heurne, opgegroeid in Varsseveld en na mijn trouwen in Dinxperlo beland. Na veertig jaar in het onderwijs gewerkt te hebben en mij te hebben ingezet bij het verenigingsleven en bij de kerkenraad van de PKN, werd ik in 1998 gevraagd of ik niet op de gemeentelijke kieslijst van het CDA wilde staan. Tot op heden ben ik raadslid, want ik vind het belangrijk mij in te zetten voor de gemeenschap, op welk gebied dan ook. Onder burgemeester Van As van de gemeente Dinxperlo en door de inzet van Theo Rijks, ontwikkelden zich in de jaren '90 de eerste grensoverschrijdende contacten met Bocholt. De tijd was gekomen om de gemeenschappelijke belangen van beide grensdorpen eens onder de loep te nemen en waardevol te benutten. Dat initiatief werd goed ontvangen in Bocholt en dat was het begin van een vruchtbare grensoverschrijdende samenwerking wat zich nu nog steeds verder ontwikkelt."

Verrijking
"Voor mij persoonlijk was dat een verrijking, want als kind vond ik de grens altijd een 'unheimische omgeving', herinnert Diersen zich. "Toen het obstakel 'grens' later verdween, was er opeens zoveel meer mogelijk. Vanuit het CDA kwam ik in de Euregioraad, en kijk wat we allemaal bereikt hebben voor de grensbewoners. Een mooi voorbeeld is de electrocar maar vooral ook de samenwerkende grensoverschrijdende ambulancedienst. Een initiatief dat in 2000 in eerste instantie moest stoppen vanwege onder andere een ongelijkheid in opleiding van het ambulancepersoneel. Ondertussen werd het wel duidelijk dat samenwerking op dit gebied een groot goed was, zeker gezien de lange aanrijtijden. Via een Interregprogramma, een pilot zeg maar, zijn we gekomen waar we nu zijn: Duits en Nederlands ambulancepersoneel vormt nu een eenheid en alle bijkomende factoren zoals ziekenhuizen, artsen, zorgverzekeringen en aansturing van de hulpdiensten zijn nu optimaal geregeld. Een veilig gevoel voor de grensbewoners. Ik zeg dan ook: 'wat zorgvuldig is opgebouwd, mag door bezuinigingen niet worden afgebroken'. Ook de politiediensten werken nu goed grensoverschrijdend samen, maar dat ging ook niet van vandaag op morgen. Nu focussen we ons op de brandweerdiensten die het slachtoffer dreigen te worden van bezuinigingen voorgesteld door de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Daarmee kan de veiligheid van burgers in gevaar komen. De grensoverschrijdende activiteiten van de brandweer mogen onder geen beding worden uitgekleed."
"Ik ben een echte grensganger, een ontgrenzer. Elke vorm van grensoverschrijdende activiteit juich ik toe. Er liggen nog veel kansen. Ook de komende initiatieven betreffende 75 jaar Vrijheid Vieren zie ik met belangstelling tegemoet. Ik vind het geweldig dat Suderwick betrokken wordt bij het spektakel Dinxperience. Tenslotte is Suderwick ook bevrijd en hoe mooi is het om dat samen te kunnen vieren."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant