Ronnie Ponsen. Foto: Frank Vinkenvleugel
Ronnie Ponsen. Foto: Frank Vinkenvleugel

In de Taverne: Ronnie Ponsen

Algemeen DinXperience

DINXPERLO - Nagenoeg op de grens van Nederland en Duitsland staat het fraaie fitnesscentrum van Ronnie Ponsen. Bij binnenkomst worden de sporters uit beide landen vriendelijk ontvangen en voelen ze zich direct thuis. De gezellige entree met een eigentijdse lounge zorgt ervoor dat velen in een ongedwongen sfeer kennismaken met de vele vormen van kracht- en conditietraining, voedings- en leefstijladviezen en wellness.

Door Han Rutgers

Ronnie (58) begon in 1986 in een verbouwde houten directiekeet een eigen sportschool. "We hadden een paar open dagen en ik gaf alle lessen. Natuurlijk was het een risico. Ik was destijds pas 23 jaar, maar gelukkig stond mijn familie achter me." Ronnie richtte zich op de bevolking van Dinxperlo, maar ook op Duitsers uit het grensgebied.
Het bedrijf breidde zich uit en werd uitgebouwd tot het huidige fitnesscentrum. Inmiddels zijn er naast Ronnie zeventien medewerkers aan het werk. Er is niet alleen het fitness, maar in de grote en moderne sportzalen is er gelegenheid voor spinning, bootcamp, bokstraining en rugscholing. Maar daar blijft het niet bij, er is ook een huidverzorgingspraktijk en fysiotherapeuten hebben ook hun eigen ruimtes. Ronnie deed inspiratie en ideeën op bij bezoeken aan meer dan 400 sportscholen. Hij ondervindt veel steun van zijn team, maar ook van zijn vrouw Anja, dochter Jasmijn en zoon Nick, die in het bedrijf werkzaam zijn.

"Waarom we zoveel succes hebben bij de Duitsers? We brengen Nederlandse flair. We zorgen voor kwaliteit en gezelligheid. De entreeprijs is niet doorslaggevend. Mensen willen best betalen als er kwaliteit wordt geboden. Duitsers willen ook graag Nederlands praten. Maar ik heb nog steeds meer Nederlandse sporters dan Duitse."
Ronnie, een ondernemer met passie voor zijn vak, geeft aan dat de Duitsers willen presteren in een ontspannen omgeving. "Aan elke nieuwkomer wordt veel aandacht besteed. Iedereen die bij ons komt sporten, bieden wij een gratis gezondheidstest aan. Eventuele lichamelijke klachten, blessures en medicijngebruik worden doorgenomen. Daarna doen wij een fitnesstest, zodat wij precies weten wat de conditie is. We meten de bloeddruk, lichaamslengte, lenigheid, vetpercentage et cetera en sluiten af met een fietstest van vijf minuten. Dan wordt een fitnessprogramma vastgesteld, dat aansluit bij de behoefte en de doelstelling van de sporter. De begeleiding vindt plaats door vakkundige fitnessinstructeurs. En als we niet zeker van onze zaak zijn, sturen we de sporter direct door naar de huisarts of fysiotherapeut."

Fitnesscentrum Ponsen heeft zich gespecialiseerd in rugscholing. Het is de enige in Nederland op dit terrein. "35% van onze sporters hebben heup-, knie-, rugklachten of zelfs nog erger. Elke week komen honderden sporters, vaak boven de 65 jaar, hier hun oefeningen doen. Alle gegevens die we opnemen blijven vertrouwelijk."
In een ontspannen sfeer is elke morgen een groep sporters in de weer met rug-, buik- en beenoefeningen, waarbij Ronnie er steeds de nadruk op legt dat iedere sporter binnen de mogelijkheden van zijn lichamelijke gesteldheid blijft. "Luister naar je lichaam. En als het niet meer gaat, neem dan een pauze." Op uitnodiging van Ronnie heeft de redactie van 'In de Taverne' op een dinsdagmorgen meegedaan aan de rugoefeningen. Bijna veertig personen doen gedurende twee keer dertig minuten staand en liggend oefeningen, waarbij Ronnie in twee talen de leiding heeft. En zo zijn er elke morgen grote groepen - veelal ouderen - aanwezig om te werken aan de fysieke conditie.

Het leukste van zijn werk vindt Ronnie de kennis die hij vergaart door het contact met vele mensen. "Elke dag leer ik wel iets. Ik ben open, wat ik hoor, knoop ik in mijn oren en doe daar iets mee."
Momenteel wordt er flink gebouwd. Er staat een flinke uitbreiding op stapel. Hoe het precies gaat worden, kan Ronnie op dit moment nog niet zeggen, maar dat we binnenkort aan beide zijden van de grens nog meer van hem zullen horen staat vast.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant