Ted Kok doet zijn voorstel om te bekijken of het mogelijk is om als gemeente te helpen bij financieren van de bouw van starterswoningen. Foto: Lydia ter Welle
Ted Kok doet zijn voorstel om te bekijken of het mogelijk is om als gemeente te helpen bij financieren van de bouw van starterswoningen. Foto: Lydia ter Welle (Foto: )

Wethouder wil zelf woningen bouwen en verhuren aan starters

Opmerkelijk voorstel van wethouder Ted Kok

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Tijdens de behandeling van de begroting deed wethouder Ted Kok een opmerkelijk voorstel. Omdat de gemeente goedkoop geld kan lenen stelde hij voor om woningen te kopen of te bouwen in de kleine kernen en die te verhuren aan starters op de woningmarkt. "Ze zijn niet voor een lange wooncarrière bedoeld. De bewoners moeten daarna wel doorstromen naar andere woningen."

Nieuwe lokale criteria woningbouw
Binnenkort wordt de lokale uitwerking van de Regionale kwalitatieve toetsingscriteria voor woningbouw in de Achterhoek met de gemeenteraad besproken. Bij die uitwerking constateerde burgemeester en wethouders dat er een grote behoefte is aan woningen in de goedkopere sector, aan koopwoningen onder de twee ton euro. Nieuwe plannen hiervoor in de kernen Aalten, Bredevoort en Dinxperlo worden met voorrang behandeld. Voor de kleine kernen en buurtschappen gaf de wethouder vorige week nog aan dat alleen aan nieuwe woningbouwplannen meegewerkt wordt als de behoefte kan worden aangetoond en er een concreet initiatief is. "We willen namen en rugnummers. Er moet een heilig geloof zijn dat het plan snel wordt uitgevoerd", zei Kok.

Goedkope huurwoningen in de kleine kernen
Op dinsdag 4 november herhaalde Kok in de begrotingsvergadering dat de namen en rugnummers er nog steeds moeten zijn, maar hij voegde toe dat hij niet wil afwachten. De wethouder wil dat de gemeente zelf het initiatief neemt. Omdat de hoogte van de schulden van de gemeente relatief laag is en omdat er goedkoop geld geleend kan worden, lijkt het wethouder Kok een goed idee om te investeren in woningen voor starters. Hij voegde ook nog het element huren toe, want er is onder starters behoefte aan goedkope huurwoningen. In de grote kernen zijn die beschikbaar, omdat de Woonplaats daar voor zorgt. "Maar de Woonplaats investeert niet in de kleine kernen. Het zou daarom mooi zijn, wanneer wij samen met de bewoners van die kernen een project kunnen opzetten." Daarbij kan gedacht worden aan een soort coöperaties, zodat er wellicht financiële voordelen zijn. "Ik wil dit onderdeel graag toevoegen aan onze woonagenda en er de boer mee op gaan. Er is werk aan de winkel." De gemeenteraad reageerde nog niet op het voorstel, maar zal dit ongetwijfeld binnenkort doen. Alleen Alexander van der Graaff (D66) gaf Kok al een compliment voor het voorstel.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden