De grens bloeit, 75 jaar vrijheid
De kinderen planten de bloembollen. Foto: Frank Vinkenvleugel
De kinderen planten de bloembollen. Foto: Frank Vinkenvleugel (Foto: )

De grens bloeit, 75 jaar vrijheid

DINXPERLO - Zaterdag 9 november was het flink druk aan de Keupenstraat in Dinxperlo. Dat heeft te maken met het feit dat er 3500 bloembollen zijn gepland op de grens van Nederland en Duitsland, door kinderen uit zowel Dinxperlo als Suderwick, in aanloop naar de viering van 75 jaar vrijheid in 2020. Het motto: Die Grenze blüht, oftewel De grens bloeit, zal hopelijk in het voorjaar duidelijk zichtbaar zijn wanneer alle bloemen volop in bloei staan aan de Keupenstraat waar de grens zo duidelijk doorheen loopt . Opdat men niet vergeet, maar juist samen op weg gaat naar een bloeiende toekomst in vrijheid.

Door Waltraud Wensink

De grens is geen hindernis meer
De Keupenstraat is één van de plekken waar het Duitse leger in 1940 Nederland binnenviel en heeft bezet. In 2020 wil Dinxperlo de bevrijding samen met Suderwick vieren. De grens is inmiddels geen hindernis meer, en de onderlinge band is goed. Om duidelijk te maken dat de onderlinge band zo goed is, wordt getracht de grens te laten bloeien en worden er naast de bloembollen die door de Nederlandse en Duitse kinderen werden gepoot, later nog eens 15000 bollen gepoot. Henk van Langen van hoveniersbedrijf Van Langen had al het nodige voorwerk verricht en vond dat de kinderen het goed deden en dat er sprake was van groene vingers, ondanks de kou. Gelukkig stond er voor iedereen lekkere warme chocomelk klaar met een fijne Duitse koek.

Mooi accent
Bewaar 't Olde, Dinxpers Belang, burgerinitiatief Dinxperwick en Heimatverein Suderwick hebben hun krachten gebundeld en zorgen voor mooie initiatieven. Op de Keupenstraat markeren twaalf grensstenen de grens, en juist daar worden 18.500 bollen gepoot met de mooiste voorjaarsbloemen en zal er daarnaast ook nog een mooie akkerrand ingezaaid worden. Ook worden nog enkele mooie hagen aangeplant zodat de grens tussen Suderwick en Dinxperlo aan de Keupenstraat mooi geaccentueerd wordt. Niet alleen een lust voor het oog, maar ook gunstig voor de insecten.

Freek Diersen en Johannes Hoven verwelkomden alle kinderen en aanwezigen waarbij in het bijzonder genoemd werd dat ze het ontzettend fijn vinden dat er 27 kinderen deelnemen aan het planten van de bollen. Ze spreken de hoop uit dat er nooit meer oorlog komt en dat de buurlanden een goede onderlinge band blijven houden. 75 jaar vrijheid, samen én met elkaar vieren, dat is toch prachtig.

Burgemeester Anton Stapelkamp en de plaatsvervangend burgemeester van Bocholt Reiner Bones hebben samen met twee van de aanwezige kinderen de eerste bollen gepoot. De gemeente Aalten en de Stadt Bocholt zorgden voor een financiële ondersteuning bij deze internationale samenwerking en zijn ook positief over dit mooie initiatief, laten de heren in hun korte toespraak weten. Dinxperwick doet zijn naam eer aan. Nu is het nog koud en nat, nu de bollen de grond in gaan, maar in het voorjaar als de grens bloeit, die Grenze Blüht, kan iedereen samen genieten van de mooie bloemenpracht die vandaag al voorbereid werd en waarbij de vrijheid samen door de buurlanden wordt gevierd in Suderwick en Dinxperlo.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden