Van links af burgemeester Anton Stapelkamp, André van Oeveren, André Wienholts, Carlos Angenent, Hans Kemink, Ralf Kolenbrander, Robin Siebel, Edwin Geven.
Van links af burgemeester Anton Stapelkamp, André van Oeveren, André Wienholts, Carlos Angenent, Hans Kemink, Ralf Kolenbrander, Robin Siebel, Edwin Geven.

Lintjes(stort)regen bij Brandweer Dinxperlo

Algemeen

DINXPERLO - Op zaterdagavond 9 november heeft burgemeester Anton Stapelkamp maar liefst zes Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt aan mannen van de vrijwillige brandweer Dinxperlo. De burgemeester sprak daarom ook niet van een 'lintjesregen' maar van een 'stortregen' van lintjes in de meest positieve zin van het woord. Vanwege hun langdurige inzet voor openbare veiligheid voor de gemeente Aalten werden ze benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Door Waltraud Wensink

Burgemeester Stapelkamp had het nog niet eerder meegemaakt dat er op één plek zoveel lintjes werden overhandigd. Bij de brandweerkazerne aan de Nieuwstraat in Dinxperlo waren alle voorbereidingen getroffen om de lintjes aan de zes brandweerlieden te overhandigen. Maar eigenlijk waren het er zeven. Eén van de decorandi die al 35 jaar werkzaam is bij de vrijwillige brandweer, bedankte met bescheidenheid voor de eer en nam het lintje niet in ontvangst. Toch zijn het aantal dienstjaren van de betrokkene meer dan noemenswaardig. Stapelkamp: "We hebben respect voor het feit dat hij het lintje niet aanneemt maar daarom is hij als vrijwilliger niet minder waardevol en met zijn 35 jaar als vrijwilliger bij de brandweer misschien wel des te meer." Hij ontving wel een dik verdiende oorkonde voor zijn tomeloze inzet van de afgelopen 35 jaar.

Als het er op aan komt, sta je er
De taak van een vrijwilliger is steeds vaker niet vrijblijvend, dat geldt voor meerdere beroepen en zeker ook voor de brandweerman- of vrouw. Je wordt er niet rijk van en als je als brandweerman-of vrouw aan de slag wilt wordt een groot beroep gedaan op je verantwoordelijkheden. De opleiding is zwaar en je moet fysiek en psychisch toch wel bergen weten te verzetten in noodsituaties. Ook voor de partners en het gezin kan het de nodige impact hebben. De brandweermensen moeten vaak stand-by zijn, worden plotseling weggeroepen, ze maken soms moeilijke dingen mee waarbij de partner ook als praatpaal of uitlaatklep fungeert. Als het er op aan komt, dan sta je er! En alle brandweerlieden verdienen een stuk waardering en respect maar vanavond werden er een aantal speciaal in het zonnetje gezet door het aantal dienstjaren dat ze op hun naam hadden staan. Men wil de inzet van de vrijwillige brandweer waarderen door ze koninklijk te onderscheiden. Ook de Gemeente Aalten is meer dan trots en blij met de vrijwillige brandweer. Zonder hun kan een brandweerpost niet bestaan en kan de veiligheid van de gemeenschap niet gewaarborgd worden. En iedereen die zich vrijwillig inzet voor de maatschappij verdient waardering.

Het regent medailles en oorkondes
De zes brandweerlieden die wel de onderscheiding in ontvangst namen, zaten allemaal keurig in pak, op de eerste rij, met hun partner of gezin achter zich, te wachten op het lintje. Burgemeester Stapelkamp noemde hun naam, functie en werkzaamheden die de heren op hun naam hebben staan en die liegen er werkelijk niet om. Verantwoordelijkheden, kennis, inzetbaarheid en diverse expertise voor diverse situaties. Specialisaties die zo belangrijk zijn om een goede brandweerman- of vrouw te zijn. Mooi om in deze de namen te noemen met een aantal bijzondere en herkenbare kenmerken die bekend werden gemaakt met een knipoog. Wellicht herken je de heren met deze ietwat grappige kenmerken.
Ralph Kolenbrander, 21 jaar lid, als hij aanwezig is, is meestal de koelkast ook goed gevuld en zijn weelderige haardos is ook onderwerp van gesprek. Andre Wienholts, 22 jaar lid, laat zo geregeld een stofwolk achter op de rotonde waar hij rijdt en is dol op de 'knetterbiele'. Carlos Angenent, 23 jaar lid, jeneverstoker, 'pien' in de kop en ook imker. André van Oeveren, 23 jaar lid, waarvan 10 in Dinxperlo en 13 in Zwanenburg, met een ander accent, en houdt van ramen wassen in de kazerne, en iets met Jägermeister? Edwin Geven, 30 jaar lid, handige agrarische achtergrond, komt mooi uit als je een koe drie keer aan de staart moet draaien en ergens uit moet trekken, en ten slotte postcommandant Robin Siebel, 25 jaar lid, vol passie voor het korps en na twee Radlers nog steeds inzetbaar, ietwat zorgelijk is het 'gevaarlijke fietsgedrag'.
Allemaal mannen zoals iedereen met hun eigen grappige eigenaardigheden of persoonlijke trekjes maar allemaal stuk voor stuk ontzettend waardevol voor het brandweerkorps in Dinxperlo en de gemeente Aalten. Het blijven mensen met een missie waar ze vol voor gaan en die taak nemen ze ondanks soms gekkigheid uiterst serieus. Het zijn de mannen waar we op kunnen rekenen in geval van nood, die er staan als we ze nodig hebben.

De jubilarissen kregen allemaal naast hun welverdiende onderscheiding ook nog een mooie oorkonde voor hun inzet. Nadat het Wilhelmus was gezongen, sloot de burgemeester had ingezet, sloot de burgemeester het officiële gedeelte af met een luid 'De bar is open'. Tijd om te proosten op zoveel geweldige brandweervrijwilligers en tijd om te genieten van een gezellige avond.

De brandweervrijwilligers die op 9 november werden onderscheiden, namen nog geen afscheid van de brandweer. Sinds 1 mei 2005 komen leden van de vrijwillige brandweer in aanmerking voor decoratieverlening als zij zich gedurende een periode van minimaal twintig jaar hebben ingezet voor de samenleving. De Koninklijke Onderscheiding werd uitgereikt in het jaar dat de betrokkene zijn brandweerlidmaatschap beëindigde. In overleg met de minister van Justitie en Veiligheid en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Kanselarij der Nederlandse Orden besloten om per 1 januari 2020 deze automatische benoemingsgrond voor een Koninklijke Onderscheiding te beëindigen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant