Mieke de Vette overhandigt het eerste exemplaar aan burgemeester Anton Stapelkamp. Foto: Frank Vinkenvleugel
Mieke de Vette overhandigt het eerste exemplaar aan burgemeester Anton Stapelkamp. Foto: Frank Vinkenvleugel

Heel Dinxperlo bakt in boekvorm

Algemeen

DINXPERLO - Vrijdagochtend 15 november was een bijzondere ochtend voor de cliënten en begeleiders van Estinea, de medewerkers van de Bibliotheek Achterhoekse Poort en diverse inwoners van Dinxperlo die een bijdrage hebben geleverd aan het boek 'Heel Dinxperlo bakt'. Op deze ochtend vond namelijk de lancering van het bakboek plaats in de bibliotheek in Dinxperlo. Hier werd het eerste exemplaar van het boek uitgereikt aan burgemeester Anton Stapelkamp. Zes mensen brachten het resultaat van hun bakkunsten naar de bieb, om beoordeeld te worden door een driekoppige jury.

Door Daniëlle Jolink

De bibliotheek aan de Nieuwstraat in Dinxperlo is al goed gevuld op deze vrijdagmorgen. Zes prachtige taarten staan er op tafel uitgestald, wachtend tot zij aangesneden worden. Wanneer de burgemeester ook gearriveerd is opent Mieke de Vette, teamleider van Bibliotheek Achterhoekse Poort, de ochtend. Zij vertelt: "Het eerste Dinxperlose kookboek getiteld 'Kookboek door jou, voor jou, van ons' werd in 2017 met veel enthousiasme ontvangen en goed verkocht. Toen ontstond het idee voor een boek met bakrecepten, bedacht en ingeleverd door inwoners van Dinxperlo. Maandenlang is er keihard gewerkt aan het bakboek. Mijn collega Wilma Doornink heeft er samen met de cliënten van Estinea heel veel tijd in gestoken. De vijfenzeventig recepten werden uitgetypt, foto's en afbeeldingen werden erbij gevoegd en mooie plaatjes werden uitgezocht en met zorg door de cliënten van Estinea ingekleurd. Het resultaat is schitterend: een boek vol gevarieerde bakrecepten met prachtige illustraties erbij."
Mieke overhandigt het eerste exemplaar van het boek aan burgemeester Stapelkamp, die ook een recept heeft ingezonden voor het boek. De burgemeester vertelt: "Ik hou enorm van zoetigheid, van gebak en room. Mijn lievelingsgerecht is tiramisu, maar ik vind het ook leuk om te experimenteren met recepten. Zo is uiteindelijk ook mijn recept Frysamisu ontstaan, dat in het boek te vinden is."

Burgemeester Stapelkamp neemt plaats aan de jurytafel waar hij samen met Hetty Wolf, directeur van Bibliotheek Achterhoekse Poort, en Dienie Doornink, cliënt van Estinea, de zes taarten beoordeelt. Wanneer de jury van alle taarten en cakes een stuk geproefd heeft, trekt het drietal zich terug voor het juryberaad. Ondertussen is het de beurt aan alle overige bezoekers om te genieten van al het heerlijks. Als de borden leeg zijn en de magen gevuld, komt de burgemeester met de uitslag. "We kwamen er niet uit, dus eigenlijk moeten we nogmaals proeven", grapt hij. "Iedereen heeft zijn eigen smaak voorkeuren, dus dat maakt het kiezen van een winnaar ingewikkeld. Uiteindelijk hebben we alle taarten punten toegekend en met een kleine voorsprong kwam de Cappuccinotaart van Anne Jansen als winnaar uit de bus." Anne mocht als prijs een exemplaar van het bakboek in ontvangst nemen. Het boek 'Heel Dinxperlo Bakt' is vanaf nu verkrijgbaar voor zeven euro bij alle vestigingen van Bibliotheek Achterhoekse Poort.

Foto: Frank Vinkenvleugel
De jury bezig met beoordelen van de baksels. Foto: Frank Vinkenvleugel
Niet alleen kijken, ook proeven! Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Van links af Anne Jansen en de juryleden Hetty Wolf, Dinie Doornink en Anton Stapelkamp. Foto: Frank Vinkenvleugel
Winnares Anne Jansen krijgt het boek uitgereikt. Foto: Frank Vinkenvleugel
Het boek wordt bewonderd. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant