Bij de Euregionale Scholenwedstrijd houden scholieren zich in kleine groepjes bezig met het thema 'vrijheid'. Foto: Christian Schwier
Bij de Euregionale Scholenwedstrijd houden scholieren zich in kleine groepjes bezig met het thema 'vrijheid'. Foto: Christian Schwier

Scholenwedstrijd brengt Nederlandse en Duitse scholieren bij elkaar

Algemeen

REGIO - Onder het motto ’75 jaar vrijheid – Leven in de grensregio’ doen Nederlandse en Duitse scholieren dit jaar voor de tweede keer mee aan de Scholenwedstrijd van de Euregio Rijn-Waal. Voor hun inzendingen gaan ze zich bezighouden met de betekenis van vrijheid na de Tweede Wereldoorlog – nu en in de toekomst. De aanmelding sloot eind oktober en in totaal hebben 481 scholieren uit beide landen zich aangemeld. Tijdens vier workshopdagen in november en december zullen ze elkaar leren kennen.

‘Wat kunnen Nederlanders en Duitsers van elkaar leren?’, ‘Hoe zou de grensregio er nu uitzien als we niet in vrijheid zouden leven?’ en ‘Hoe zullen de komende 75 jaar eruitzien?’: met deze vragen gaan de deelnemende scholieren de komende maanden op een creatieve manier aan de slag. Of de scholieren nu een liedje zingen of een musical of theaterstuk opvoeren, of ze nu een film, Instagram-story of stripverhaal maken – alle soorten inzendingen zijn welkom. De scholieren beginnen met gezamenlijke workshops in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek, dat na een ingrijpende verbouwing zijn deuren in september weer opende voor het publiek. Na een rondleiding door de drietalige vaste tentoonstelling en een lezing over het huidige Europa gaan de scholieren in kleine groepjes aan de slag met verschillende vormen van vrijheid en grenzen. De deelnemers hebben vervolgens tot en met eind januari de tijd om hun nieuwe én oude ervaringen over het thema in een inzending te verwerken.

Schoolproject in historisch jaar
Dwars door Europa reizen, in het buitenland studeren, een dagje winkelen in Duitsland en op de terugweg goedkoop tanken – zulke privileges zijn nu voor de meeste Europese jongeren vanzelfsprekend, maar voor hun (over)grootouders waren ze dat meestal niet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Europa verscheurd. Nederland werd vijf jaar lang door de Duitsers bezet. Het was toen nauwelijks voor te stellen dat de relatie tussen de twee buurlanden ooit weer zo ontspannen en vriendschappelijk als nu zou zijn. Nu – 75 jaar nadat de bevrijding van Nederland begon – profiteren beide landen vooral op economisch en toeristisch vlak van elkaar. De Euregio Rijn-Waal maakt zich sterk voor een verbetering van de samenwerking tussen Nederland en Duitsland op verschillende gebieden – zoals het onderwijs. Zo riep het openbare lichaam in 2018 de Euregionale Scholenwedstrijd in het leven, waar middelbare scholieren met elkaar over grensoverschrijdende thema’s discussiëren.

Prijsuitreiking in Nijmegen
De grote finale van de Scholenwedstrijd 2019, die door het Nederlandse Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de regering van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen mogelijk gemaakt wordt, vindt in maart volgend jaar in Nijmegen plaats. Dan worden er in drie categorieën prijzen uitgereikt. “In elke categorie winnen de drie beste inzendingen leuke prijzen”, kan projectcoördinator Heidi de Ruiter alvast beloven.

Meer informatie over de Scholenwedstrijd is te vinden op www.euregio.org/scholenwedstrijd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant