Sandy McNaught staat achter het graf van zijn in Dinxperlo gesneuvelde broer Alexander. Foto: archief Rijks
Sandy McNaught staat achter het graf van zijn in Dinxperlo gesneuvelde broer Alexander. Foto: archief Rijks

GrenzBlickAtelier zamelt foto´s in voor nationaal fotoproject

Algemeen

DINXPERLO - Vorige week is er in het kader van 75 jaar Vrijheid door het NIOD uit Amsterdam en de provincies een nationaal fotoproject gestart. Per provincie worden de 50 beste oorlogsfoto's ingezonden, waaruit het NIOD een tentoonstelling van de 100 meest sprekende foto's over de Tweede Wereldoorlog samenstelt. Deze tentoonstelling is vanaf 31 maart in de entreehal van de Tweede Kamer te bezoeken. Daarnaast zijn de beste 50 foto's per provincie op diverse plaatsen te bekijken. De foto's moeten voor 31 december digitaal zijn ingestuurd. Het GrenzBlickAtelier gaat ze verzamelen.

Door Iris Jansen

Joop van Reeken: "In Dinxperlo en Suderwick moeten beslist unieke foto's in privébezit zijn. Beide dorpen hebben enorm geleden onder de bezetting, de brute scheiding van de beide dorpen op de grens en vooral ook in de laatste dagen van maart 1945. Wij vinden dat Dinxperlo en ons partnerdorp Suderwick zich niet onbetuigd mogen laten bij de inzendingen. Er zijn vast nog niet gepubliceerde foto´s aanwezig bij de inwoners van Dinxperlo en Suderwick. Die foto´s mogen het leven in oorlogstijd weergeven, in goede en slechte tijden maar ook grappige of aangrijpende foto´s en foto´s die tonen hoe gruwelijk een oorlog is. Ook foto's met betrekking tot Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen tijdens de Tweede Wereldoorlog kunnen worden ingezonden. Vooral foto's die gemaakt zijn door de dorpsbewoners of hun familie, zijn gevraagd. We hopen dan ook dat er een door ons ingezonden foto gekozen zal worden door het NIOD."

Omdat de foto´s digitaal moeten worden ingezonden en dat dat voor veel mensen net een stap teveel is, biedt het GrenzBlickAtelier aan dit te doen. Van Reeken: "Helaas is het vaak ingewikkeld voor mensen dit via de computer te doen. Daarom kunnen de mensen op vrijdagmiddag 22 en 29 november tussen 16.00 en 18.00 uur bij ons binnenwandelen aan de Terborgseweg 10, zodat wij de foto's professioneel inscannen en opsturen. Op afspraak kan natuurlijk ook: even een belletje naar 06-53359737. We kunnen de foto's ook nog wat optimaliseren als het moet en de mensen krijgen een mooie digitale foto teruggestuurd. Belangrijk is dat inzenders afstand doen van rechten, dat betekent dat de foto wel eigendom blijft maar er bij publicatie geen geld voor kan worden gevraagd. De foto's kunnen ook digitaal worden opgestuurd naar info@grenz-blick.eu. Wanneer er genoeg foto's binnenkomen, zullen we kijken of het mogelijk is om in april in het GrenzBlickAtelier een tentoonstelling te houden van de aangeboden foto's."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant