Samen de vrijheid vieren. Foto: PR
Samen de vrijheid vieren. Foto: PR

DinXperience viert de vrijheid

Algemeen

DINXPERLO - Iedere week verschijnt in deze krant in de rubriek 'In de Taverne' een interview met iemand die zijn of haar ervaringen over het leven aan de grens deelt met de lezers. Deze gesprekken met inwoners uit Suderwick en Dinxperlo zijn een aanloop naar het evenement 'DinXperience', dat op 8, 9 en 10 mei 2020 in het kader van '75 jaar Samen Vrijheid Vieren' plaatsvindt.

Wat is DinXperience?
Harry Esselink, voorzitter van DinXperience, legt uit: "Wij vinden het tijd om de band met onze buren uit Suderwick te verstevigen en te werken aan onze gezamenlijke toekomst. Daarom willen we samen onze vrijheid vieren tijdens DinXperience, een meerdaags evenement, waarin muziek, zang, dans, film en theater centraal staan. DinXperience is een gezamenlijke grensoverschrijdende beleving, waarbij de bezoekers zich bewust worden wat er zich aan de grens heeft afgespeeld en hoe wij nu en in de toekomst de grens beleven. Onze kinderen zijn zich op dit moment helemaal niet bewust dat het ooit niet normaal was om zomaar naar Duitsland te gaan of in vrijheid te leven."

Belevingstocht
Het openluchtspel begint op de Dorfplatz in Suderwick. Van daaruit wandelt het publiek langs de Heelweg/ Hellweg. Onderweg worden vijf verschillende locaties aangedaan waar op verrassende en steeds wisselende manieren de gemeenschappelijke geschiedenis in beeld wordt gebracht. Het evenement eindigt met een grandioos slotspektakel op het marktplein in Dinxperlo.
Theatermaker en tekstschrijver Theo Soontiens uit Silvolde werkt aan het concept voor de voorstelling. "DinXperience -het zit al in de naam verborgen- wordt een spektakel! Een theatrale gebeurtenis, waarin de beleving centraal staat. DinXperience gaat over het besef van eeuwenlang naast elkaar te wonen en hoe dat samenwonen wordt vormgeven. Dat dat al zolang goed gaat! Het lukt twee mensen al vaak niet om 25 jaar bij elkaar te blijven; Dinxperlo en Suderwick doen het al eeuwenlang! Natuurlijk, zoals in elk huwelijk zijn er periodes van grote spanningen. Maar die te boven komen en samen hernieuwd naar de kwaliteit van het samenleven kijken, dat is de kracht. Dat samenleven is de afgelopen 75 jaar, die toch begonnen met een dieprode fysieke en mentale grens tussen beide dorpen, steeds meer vanzelfsprekend gelukt. DinXperience gaat die geschiedenis in beeld brengen. Actief, verrassend, meeslepend en energiek. Op grond van de verhalen die we de afgelopen maanden hebben opgetekend uit de monden van inwoners aan beide zijden van die nu haast onmerkbare grens. DinXperience wordt van ons allemaal."

Uniek project
Harry Esselink beaamt dit: "Betere contacten, verbinding, meer begrip voor elkaar, saamhorigheid en betrokkenheid. Dat is wat we willen bereiken! Grensoverschrijdend 'noaberschap', georganiseerd dóór en vóór burgers. Nergens anders in Nederland loopt de grens zo midden door twee dorpen heen en daarom is het zo bijzonder dat we juist hier, op deze plek, de vrijheid samen vieren als Nederlandse en Duitse burgers. Op andere pekken in Nederland zijn ook Duitse vertegenwoordigers uitgenodigd, maar alleen hier organiseren we het samen en alleen hier is de meerwaarde van het daadwerkelijk de grens kunnen ervaren en beleven aanwezig."
DinXperience is een burgerinitiatief, waar naar schatting 650 burgers, zowel uit Dinxperlo als uit Suderwick, aan deelnemen. Natuurlijk is iedere hulp welkom. Kijk voor meer informatie op www.dinxperience.nl en meld je aan via info@dinxperience.nl.

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant