Het Nationaal Onderduikmuseum in het pand Markt 12 in Aalten. Foto: PR
Het Nationaal Onderduikmuseum in het pand Markt 12 in Aalten. Foto: PR

Nationaal Onderduikmuseum vijftien jaar

Algemeen

AALTEN - Nationaal Onderduikmuseum (voorheen Markt 12) bestaat in december vijftien jaar. Reden genoeg daarbij stil te staan. Het museum is in 2004 als Markt 12 Museum geopend als onderdeel van de Aaltense Musea. Het scheelde maar weinig of het was er niet gekomen. Diverse mensen hebben zich hard moeten maken voor de realisatie. Werd het bestaansrecht aanvankelijk nog betwist, inmiddels is het algemeen duidelijk: het museum doet ertoe. Het is niet meer weg te denken in Aalten. Binnen de provinciale -, nationale - en zelfs internationale museale wereld van oorlogsmusea en herinneringscentra, krijgt het Nationaal Onderduikmuseum algemeen erkenning en waardering. Dat uit zich ook in het stijgende aantal bezoekers, dat in 2019 richting 30.000 gaat.

Het museum ontvangt veel positieve aandacht van de media en de wisselende exposities worden goed bezocht en gewaardeerd. De Escaperoom is populair bij alle leeftijdsgroepen en de jaarlijkse bezoekersaantallen blijven stijgen. Vanwege het belang van deze pijler is in 2017 besloten de naam van het museum aan te passen naar Nationaal Onderduikmuseum. De lokale en regionale context van de bijzondere geschiedenis van het pand Markt 12 is daardoor ook voor de toekomst geborgd.

Het Nationaal Onderduikmuseum laat, op een authentieke plek van geschiedenis, ervaren hoe verschillend 'gewone' burgers in hun dagelijks bestaan op de bezetting reageerden. De thema's vrijheid, onderduiken en verzet staan centraal en worden verbonden met de actuele thematiek van vrijheid, democratie en mensenrechten. Het Nederlands-Duitse museum richt zich met specifieke educatieve programma's op de jeugd en gebruikt de verhalen van toen om het gesprek over nu te voeren. Het museum neemt meer en meer een voortrekkersrol op zich waar het gaat om vrede en vrijheid, het belang van onze rechtstaat en democratie. Volgend jaar vieren we in Nederland 75 jaar vrijheid en het Nationaal Onderduikmuseum zal ook daaraan uitvoerig aandacht besteden.

Het Nationaal Onderduikmuseum Aalten werkt sinds de opening in 2004 samen met musea en instellingen over de grens in Duitsland. Het museum maakt deel uit van het Platform WO2 en de landelijke Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45 waaraan veertien Nederlandse musea en henrinneringscentra deelnemen (zie ook www.SMH40-45.nl).

Het Nationaal Onderduikmuseum is open van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.


www.nationaalonderduikmuseum.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant