Expositie 'Rimpels' voor de kerk

Een kunstwerk zoals dat vorig jaar te zien was. Foto: PR
Een kunstwerk zoals dat vorig jaar te zien was. Foto: PR (Foto: : )

Expositie 'Rimpels' in Oude Helenakerk

AALTEN - Tijdens de adventsmanifestatie voor het Restauratiefonds van de Oude Helenakerk zal er ook dit jaar weer een expositie worden gehouden. Deze expositie omvat ongeveer veertig objecten. Het thema van de expositie is 'Rimpels.' Wim Westerveld is één van de organisatoren en vertelt over wat men kan verwachten en hoe deze expositie tot stand komt. De opbrengst van de expositie en de markt gaat naar Stichting Restauratiefonds voor de Oude Sint Helenakerk. De expositieis te bekijken op vrijdagavond, zaterdag en zondag. .

Door Eva Schipper

"Het thema rimpels heeft niet specifiek iets met kerst te maken", vertelt Wim. Ieder jaar kiest de organisatie een thema waar de kunstenaars iets mee kunnen. "Dat wil zeggen dat iedereen bij het thema een eigen invulling moet kunnen bedenken. Het staat niet vast exposanten werkstukken met rimpels tonen. Iedere kunstenaar bepaalt zelf hoe hij of zij het thema tot uitdrukking brengt."

In principe kan iedereen zich opgeven als kandidaat. Toch is er nog wel een voorwaarde. "Ik wil het niet een ballotage noemen, maar we maken wel een selectie. Het is dus niet zo dat echt iedereen een plek krijgt in de expositie. Er wordt wel een bepaald niveau verwacht." Wim vertelt dat op deze manier er nog wel een soort drempelwaarde is. Zo hebben de bezoekers ook meer plezier in het bekijken van de kunstwerken.

Voorheen was het zo dat de deelnemers twintig procent van het verkoopbedrag gaven aan de stichting. Dit jaar gaat het anders. Iedere exposant geeft 10 euro aan de stichting. Het bedrag dat zij verdienen met hun kunst mogen ze dan zelf houden.

Als de kunstwerken geselecteerd zijn worden ze neergezet in de ruimte. "Het plaatsen van de kunstwerken is voor ons erg belangrijk. Je wil iedereen een waardevolle plek geven. Dat is soms beste lastig, dus het is altijd een beetje schipperen." De kunstwerken worden bijvoorbeeld op kleur, grootte of thema geplaatst. "We hebben er wel kijk op, we doen niet zomaar wat."

Tijdens de expositie is Wim altijd benieuwd wat de mensen van de expositie vinden. "Ik ga dan ergens op een bankje zitten en gewoon luisteren naar wat het publiek zegt. Ik vraag me dan bijvoorbeeld af wat men van de gekozen plek vindt. Of wat de algemene indruk van de expositie is."

Op vrijdag 13 december is de expositie geopend van 19.00 tot 21.00 uur. Op zaterdag 14 december van 10.00 uur tot 16.00 uur. Zondag 15 december is de expositie geopend na de kerkdienst, de openingstijden zullen dus ongeveer van 11.15 uur tot 13.00 uur zijn.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden