De internationale politiepost in Dinxperlo, met links Jürgen en rechts Addy. Foto: Iris Jansen
De internationale politiepost in Dinxperlo, met links Jürgen en rechts Addy. Foto: Iris Jansen

In de Taverne - internationale politiepost op de grens

Algemeen DinXperience

DINXPERLO/SUDERWICK - De politie is je beste vriend. Die leus geldt zeker voor de Nederlandse en Duitse wijkagenten op de internationale politiepost aan de Raadhuisstraat in Dinxperlo. Voor wie niets te vrezen heeft, tenminste. Want criminelen vinden door de grensoverschrijdende samenwerking al jarenlang niet eenvoudig een veilig heenkomen meer. Vanwege de diverse verdragen is de samenwerking tussen de buurlanden zover uitgebreid dat zowel de politie als de polizei tot ver over de grens mogen optreden.

Door Iris Jansen

In gesprek met Addy Donderwinkel en Jürgen Schütte blijkt dat de samenwerking naar volle tevredenheid verloopt. De twee wijkagenten vertellen over de goede harmonie en grote collegialiteit waarmee de beide teams met elkaar werken.
Donderwinkel: "Ik ben wijkagent voor Dinxperlo en De Heurne en Jürgen voor Suderwick, Spork en Liedern. Vooral Dinxperlo en Suderwick zijn nauw met elkaar verweven. We kennen onze bewoners en sommigen wat intensiever, om zo maar te zeggen. Door onze mogelijkheden kunnen en mogen wij alle informatie die voor beide teams belangrijk zijn met elkaar delen. Dat doen wij dan ook heel intensief, want de misdaad stopt niet meer bij de grens. Maar ook mensen of families die misschien wat meer aandacht nodig hebben, kunnen we zo beter begeleiden of bij instanties van beide landen onder de aandacht brengen."

"En niet alleen in Noordrijn-Westfalen", vult Schütte in vloeiend Nederlands aan. "Van Hamburg tot in München kunnen we de lijntjes uitleggen. Want de samenwerking houdt niet op bij de grens van onze deelstaat. We zijn eigenlijk altijd samen onderweg, soms in een Duitse politieauto, dan weer in een Nederlandse. Het is wel zo dat ik in Duitsland de leiding heb en Addy in Nederland. Zijn we alleen onderweg mogen we achtervolgen zolang het nodig is. Eerst hield het bij de grens op, toen werd het tot 10 kilometer na de grens en de laatste jaren is het tot zover nodig is en totdat de regionale of landelijke politie het overneemt. Dat heeft de effectiviteit om de criminaliteit een halt toe te roepen, enorm verbeterd. Maar, ondanks dat de grenzen niet meer zichtbaar zijn, hebben beide landen toch nog wel wat afwijkende regels waar we rekening mee moeten houden."

Schütte:"De mensen reageren altijd positief als wij beiden onderweg zijn. Laatst op de Bocholtse Kermis was dit nog goed te merken. Mensen spreken je aan en vinden het heel bijzonder dat wij samen op pad zijn. Maar ook deze politiepost op de grens is heel belangrijk. We zijn elke dag van 10.00 tot 12.00 uur aanwezig en veel mensen komen hier ook met vragen. Over winterbanden, schade-afwikkelingen in Duitsland of in Nederland of milieustickers. Vooral op vrijdag komen er veel Duitse bezoekers om informatie vragen." Donderwinkel: "En niet alleen uit Bocholt of Doetinchem om maar iets te noemen, maar ook van veel verder weg. Ik denk dat onze tweetalige post al redelijk bekend is langs de gehele grens en ook door de grote toegankelijkheid een belangrijke rol vervult."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant