Pastoor Ansgar Drees. Foto: Melanie Steffens
Pastoor Ansgar Drees. Foto: Melanie Steffens

In de Taverne: Ansgar Drees NL

Algemeen DinXperience

SUDERWICK/DINXPERLO - Op sommige huizen in Suderwick zie je de symbolen 20*C+M+B+20 getekend met een krijtpotlood. Bij andere huizen staan deze tekens op een sticker. En soms ontbreken ze ook. Ansgar Drees, pastoor in Suderwick, legt uit waar deze symbolen voor staan en hoe hij grenzen ervaart.

Door Melanie Steffens

Ansgar Drees is al elf jaar pastoor in de katholieke kerk in Suderwick. Geboren in Münster, groeide hij tijdens de oorlog op in Nottuln bij Coesfeld. Hij leerde als kind 'plat Duits', dat kwam hem later als pastoor goed van pas. Met het dialect kon hij makkelijk barrières tussen mensen overwinnen. Zijn hulpbisschop zei destijds tegen hem: "Voor christenen zijn er geen buitenlanders!" Alsof hij toen al had geraden dat het toekomstige werkterrein van Drees direct aan de grens zou liggen en dat hij zich zou inzetten om vluchtelingen daar te helpen.
Jaren later ging de telefoon in de pastorie op het Kerkpatt. Kunstenares Kristina Leko nam contact met hem op over haar geplande kunstproject, waarin ze mensen uit de grensdorpen Suderwick en Dinxperlo wilde interviewen over het leven aan de grens. Drees wilde weten hoe ze op Suderwick kwam en het antwoord amuseert de 80-jarige pastoor nog steeds. Ze had het woord 'Grenze' ingevoerd in een zoekmachine en Suderwick verscheen in de zoekresultaten. Naar aanleiding daarvan ging ze op zoek naar mensen die direct aan de grens woonden. Het persoonlijk verhaal van Drees is te vinden op het kunstwerk dat staat bij de protestantse Dorpskerk in Dinxperlo.
Grenzen overschrijden kan ook verwijzen naar verschillende geloofsovertuigingen. Pastoor Drees hecht veel waarde aan een goede oecumenische samenwerking. "Ik ben erg blij met de groeiende belangstelling van protestantse christenen uit Suderwick en Dinxperlo voor het katholieke geloof", meldt hij. "Het is belangrijk om met elkaar een dialoog aan te gaan voor wederzijds begrip."

20*C+M+B+20
Drees vervolgt: "Sinds enkele jaren doen er ook protestantse kinderen uit Suderwick mee aan 'Sternsingen'. Dit is een prachtige traditie die vele jaren geleden door het 'Kindermissionswerk' werd gelanceerd. 'Sternsingen' is 's werelds grootste actie, waarin kinderen geld inzamelen voor projecten voor kinderen in nood. Het onderwerp varieert elk jaar. In 2020 is het thema: "Segen bringen, Segen sein. – Wir wollen Frieden im Libanon und der ganzen Welt."

Gekleed als drie koningen en uitgedost met een ster, gaan kinderen rond 6 januari van huis tot huis, waar ze collecteren en de zegen achterlaten in de vorm van symbolen. 20 staat voor de eerste en laatste twee cijfers van het lopende jaar. De ster symboliseert de ster van Bethlehem. "Sommigen geloven dat CMB de initialen zijn van de drie koningen Casper, Melchior en Baltasar. Maar in feite is de Latijnse zegen 'Christ Mansionem Benedicat' afgeleid van de eerste letters van de drie wijze mannen. Dat betekent, vrij vertaald: Christus, zegen dit huis."
In 2018 heeft de campagne wereldwijd ongeveer 50 miljoen euro opgebracht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant