De rode loper is uitgelegd bij het Kulturhus. Foto: Frank Vinkenvleugel
De rode loper is uitgelegd bij het Kulturhus. Foto: Frank Vinkenvleugel

Goed bezochte nieuwjaarsreceptie van Gemeente Aalten

DINXPERLO - Op 6 januari was de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de gemeente Aalten. Het was een drukbezochte avond met ongeveer 300 bezoekers, in het Kulturhus in Dinxperlo. De rode loper was uitgelegd voor alle gasten en iedereen werd in de gelegenheid gesteld om het gemeentebestuur de hand te schudden. Natuurlijk was die rode loper niet voor niets uitgelegd want op de jaarlijkse nieuwjaarsavond werden ook de twee genomineerden Tonnie Jansen en Henk Ter Maat voorgesteld die in aanmerking kwamen voor een eremedaille. Dit als blijk van waardering voor hun belangeloze inzet voor anderen binnen de gemeente Aalten.

Door Waltraud Wensink

Het eerste deel van de avond stond in het teken van een speech door burgemeester Anton Stapelkamp waarbij werd teruggeblikt op het afgelopen jaar, maar waarin ook aandacht was voor een korte vooruitblik op 2020 met een krachtig 'veel heil en zegen' namens het gemeentebestuur. De zaal van het Kulturhus was goed gevuld met zowel mensen uit Aalten als Dinxperlo.

Mensen met een speciale of bijzondere taak in de gemeente Aalten werden nader voorgesteld. Als eerste waren dat de samenwerkende Duitse en Nederlandse wijkagenten; benoemd werd hoe bijzonder deze samenwerking is, waarbij zij samen een politiebureau op de grens bemannen. De tweede gast was Arjan Bruggink die namens de VVNF - die bijzonder is omdat het de grootste Oranjevereniging van Nederland is - vertelde over de vele activiteiten, met dit jaar extra aandacht voor het 50-jarig bestaan met een extra feestavond in de tennishal op 26 september.

Joke Ruesink deed het woord als organisator van de Farm & Country Fair, een grote trekker voor mensen uit alle windstreken. Berend Enserink vertelde over het Grenslandmuseum, dat dankzij een betrokken financier nu eigendom is van de stichting. Waardevolle geschiedenis krijgt er een mooie plek en de collectie blijft maar groeien met zowel Nederlandse als Duitse spullen. En als laatste werd de kinderburgemeester Rosanna Lohuis naar voren geroepen die haar taak als kinderburgemeester zeer goed vervult. Ondanks haar jonge leeftijd sprak zij de bezoekers van de nieuwjaarsreceptie toe. Zij wenste iedereen namens alle kinderen een gezond en gelukkig nieuwjaar, riep iedereen op om te zorgen voor elkaar.

Natuurlijk zijn er veel belangrijke mensen in de gemeente Aalten, zo stelde de burgemeester in zijn toespraak. "Het is bijna onmogelijk om iedereen die iets goeds doet persoonlijk te noemen. Eén uitzondering wil ik maken: ik wil graag mijn waardering uitspreken voor wethouder Hans te Lindert, die genomineerd is voor de titel van 'Beste bestuurder Kleine Gemeente 2019'." Heel kort noemde burgemeester Stapelkamp ook nog dat soms bezuinigingen nodig zijn, maar dat die ook te ver kunnen gaan. Hij doelde daarmee op het protest dat hij bij de VNOG heeft uitgesproken tegen de bezuinigingen op de brandweer.

Eremedaille voor Henk ter Maat
Natuurlijk ging er ook veel aandacht uit nar de genomineerden voor de eremedaille: Tonnie Jansen uit Dinxperlo en Henk ter Maat uit Aalten. Twee mensen die veel voor anderen doen zonder eigenbelang en waarbij de nominatie op zich al als groot blijk van waardering werd ervaren. Tonnie werd genomineerd voor zijn tomeloze inzet voor scouting Saksenheerd. Henk ter Maat is onder andere genomineerd voor onder andere zijn enorme betrokkenheid bij muziekvereniging De Eendracht. Beide genomineerden ontvingen veel lof. De keuzecommissie heeft besloten de eremedaille van 2019 uit te reiken aan Henk ter Maat.

Burgemeester Stapelkamp riep na de uitreiking iedereen op om vooral mensen voor dit jaarlijks uit te reiken blijk van waardering te blijven voordragen. "Het zou mooi zijn als daarbij ook eens aan al die vrouwen wordt gedacht, die vrijwilligerswerk doen. De meeste eremedailles gingen tot nu toe naar mannen, terwijl er zeker ook vrouwen zijn die er vast een verdienen."
Het was een drukke en gezellige avond waarbij vele handen geschud werden en veel goede wensen over en weer gingen voor het nieuwe jaar. Samen ging men zo het nieuwe jaar in, met het voornemen om er iets moois van te maken, met elkaar en voor elkaar.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden