Jaap Snijders. Foto: Esther Nederlof
Jaap Snijders. Foto: Esther Nederlof
Video

In de Taverne: Jaap Snijders

Algemeen DinXperience

DINXPERLO - Jaap Snijders, 63 jaar geleden geboren in Lent, woont sinds 2002 in Dinxperlo en is initiatiefnemer van de Battlefield Tour. Dat is een tocht langs allerlei locaties in de regio waar de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog de Rijn zijn overgestoken.

Door Lex Schellevis en Esther Nederlof

Jaap bracht zijn jeugd door in Veldhoven en hield van sporten en buiten bezig zijn. Zijn vader was beroepsmilitair en ook Jaap besloot om in militaire dienst te gaan. Hij kwam terecht bij de luchtmacht en werd lanceerder bij de geleide wapens. Dat waren luchtafweerraketten die destijds in Duitsland stonden. Hij vertelt: "Onze taak was om die 'patriots' paraat te houden. Dat betekende onderhoud plegen en heel veel oefeningen. Eén keer per jaar gingen we naar Kreta en mochten we echte raketten afvuren. Later, na het vallen van de Muur, was er geen noodzaak meer om Nederlandse troepen in Duitsland gestationeerd te hebben en werden de geleide wapens terug gehaald naar de vliegbasis de Peel. We gingen toen ook wereldwijd overal oefenen."

Dit werk deed Jaap 30 jaar, waarvan de laatste vier jaar als instructeur. Daarna gaf hij trainingen op de vliegbasis in Woensdrecht, waar ook de opleiding van de onderofficieren zat. Zij kregen een Battlefield Tour over de operatie Market Garden in Arnhem. "Ik ging twee keer mee en vond dat heel interessant. Ik heb die tour daarna zelf drie jaar gedaan voor de onderofficieren-opleiding. Terwijl ik daar mee bezig was, dacht ik: hier bij Arnhem is het mislukt om de Rijn over te steken, maar waar is het dan wel gelukt? Ik zocht op internet en tot mijn grote verbazing zag ik dat dat in mijn eigen achtertuin was! Met Operatie Plunder/Varsity, een gecombineerde amfibische en luchtlandingsoperatie in het gebied tussen Rees en Rheinberg."

De liefde had Jaap in 2002 naar Dinxperlo gebracht. Zijn broer Henk woonde er al en een sportvriendin van zijn vrouw zocht een fietsmaatje. "Zo hebben we elkaar leren kennen en we fietsen nog steeds heel veel samen. Doordat ik zoveel fiets, ken ik de omgeving ook aardig goed. "
Toen Jaap hoorde over Operatie Plunder, kocht hij allerlei boeken over dit onderwerp en speurde hij op internet. Zo kreeg hij kopieën van gevechtsrapporten in zijn bezit. Ook sprak hij enkele mensen, zoals een Duitser die daar woonde, over wat hij als 12-jarige jongen had meegemaakt.

"Het mooie van de omgeving aan de Duitse kant is dat er weinig veranderd is in die 75 jaar. Er is nog heel veel hetzelfde als toen. Die oude boerderijen die staan er nog steeds en je kunt de beschadigingen die destijds zijn gemaakt nog zien zitten. Hier in Dinxperlo is dat bijvoorbeeld helemaal niet meer zichtbaar. Na de oorlog werd alles opnieuw opgebouwd of gerepareerd."

Jaap besloot om in de regio een eigen Battlefield Tour op zetten. "In eerste instantie dacht ik: ik ga een tocht maken voor de luchtmacht. Maar uiteindelijk werden het vrienden, familie, mensen van de fietsclub, de vrijwilligers van het Grenslandmuseum die ik meenam op de tocht. In augustus heb ik twee keer 100 personen van defensie mee genomen, maar eigenlijk waren die groepen te groot. Liever heb ik een groep van ongeveer tien personen, dan kun je meer aandacht aan iedereen schenken."

De tocht vertelt het verhaal van de geallieerden en speelt zicht grotendeels in Duitsland af. "Ik begin altijd op een Duitse militaire begraafplaats, waar veel jonge jongens begraven liggen. Dat is 40 kilometer hier vandaan, in Weeze. Daarna ga ik naar een psychiatrische inrichting in Bedburg-Hau. Die gebouwen worden nog steeds gebruikt en daar zit een groot verhaal achter, waarover ik tijdens mijn tocht vertel. Mijn doel is om de geschiedenis over te brengen. Ik vind het zelf interessant en daarom leuk om het aan andere mensen te vertellen."

Een wens van Jaap is om zijn tocht ook eens voor Duitse deelnemers te houden. De taal is geen probleem. "Duitsland is mijn tweede Heimat. Ik heb daar zestien jaar met veel plezier gewoond."
Jaap krijgt vaak enthousiaste reacties van de deelnemers. "Ze zeggen: 'Nu ik hier sta, kan ik het plaatsen. Nu snap ik het.' Ze krijgen een beeld van wat er gebeurd is. En dat terwijl het eigenlijk hun eigen achtertuin is. Mijn zoon zegt wel eens: 'Pa, dat is geschiedenis, we moeten vooruit kijken.' Maar het is mijn hobby, mijn fascinatie. Dus ik wil het graag blijven doen. Ook om te laten zien aan de huidige generatie dat vrede niet vanzelfsprekend is."

Tot slot vertelt Jaap nog dat hij het wonen in Dinxperlo, een dorp aan de grens, geweldig vindt. "Ik vond 'de grens' altijd al fascinerend en ben ook vrijwilliger bij het Grenslandmuseum geworden. En nu ik hier woon, pak ik van beide landen de mooie dingen mee. Ik koop bijvoorbeeld lekkere Pflaumenmus of Rote Grütze bij Harmeling in Bocholt."


Wilt u ook de Battlefield Tour beleven?
Op de website van het Grenslandmuseum (www.grenslandmuseum.nl) vindt u binnenkort meer informatie en ook de mogelijkheid om u in te schrijven voor een tour met Jaap Snijders.

 Video: Grenslandmuseum

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant