Van links af, op de grens tussen Nederland en Duitsland,  Minouk Woltering (bieb Achterhoekse Poort, Christa Hackfort en Melanie Tenhumberg (bieb Suderwick), Docente Anna Schimmel, wethouder Thomas Waschki en Annet Wamelink (bieb Achterhoekse Poort). Foto: Lydia ter Welle
Van links af, op de grens tussen Nederland en Duitsland, Minouk Woltering (bieb Achterhoekse Poort, Christa Hackfort en Melanie Tenhumberg (bieb Suderwick), Docente Anna Schimmel, wethouder Thomas Waschki en Annet Wamelink (bieb Achterhoekse Poort). Foto: Lydia ter Welle

Grensoverschrijdende cursus levensverhaal schrijven in kader van 75 jaar Vrede en Vrijheid

Algemeen

AALTEN/SUDERWICK - In 2020 vieren we in de grensstreek samen 75 jaar vrijheid. Ter gelegenheid hiervan slaan de Bibliothek Suderwick en de Bibliotheek Achterhoekse Poort de handen ineen en organiseren een vierdelige cursus biografie schrijven aan beide kanten van de grens. Zo willen ze voorkomen dat de verhalen van toen verloren gaan. De cursus is bedoeld voor ouderen die hun verhaal willen opschrijven, maar ook jongeren die de verhalen van hun ouders of grootouders hebben gehoord en ze op willen schrijven, kunnen meedoen.

Cultuurwethouder van Bocholt Thomas Waschki weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is dat die verhalen bewaard blijven. "Mijn vader maakte als achtjarig jongetje de vlucht vanuit Oost-Pruisen via Denemarken naar Osnabrück mee, en heeft later zijn ervaringen opgeschreven. Daarvan is een boekje gemaakt, dat we in onze familie koesteren en bewaren. Want het verhaal van mijn vader, over het 'nergens welkom zijn', over dood en verdriet, over een verblijf in een kamp in Denemarken, maakt de oorlog tastbaar. Het maakt dat je weet dat zoiets nooit meer mag gebeuren. Daarom moeten die verhalen bewaard blijven, en daarom ondersteunt de Stadt Bocholt die project van harte."

De meeste mensen hebben wel een familielid dat betrokken is geweest bij de Tweede Wereldoorlog. Veel verhalen zijn er al verteld, veel boeken geschreven, veel herinneringen vastgelegd. Maar nog steeds zijn er mensen die verzuchten dat ze de verhalen van hun overleden vader, oma of buurman op hadden moeten schrijven. Nu weten ze niet meer precies hoe de verhalen gingen en is er niemand meer om het aan te vragen. Het komt ook voor dat mensen aan het eind van hun leven besluiten om het zwijgen over de oorlog te doorbreken en plotseling vertellen waaròm ze hebben gezwegen, dat ze verdriet en pijn bewust diep hadden weggestopt. Niet alleen pijnlijke herinneringen komen plotseling naar boven. Er zijn ook mensen op leeftijd, soms met een afnemend kortetermijngeheugen, die zich nog helder herinneren hoeveel plezier ze als kind in de oorlog hebben gehad, of bij het bevrijdingsfeest en de periode vlak erna. Ze herinneren zich hoe de smaak was van Canadese chocolade, van suiker of de eerste sinaasappel en ze weten de eerste woorden van de bovenmeester nog toen ze weer naar school gingen.

Er liggen nog duizenden herinneringen opgeslagen in de hoofden van mensen. Herinneringen die te waardevol zijn om in de vergetelheid te raken. Daarom komt Neerlandicus en docent Nederlands Anna Schimmel een vierdelige cursus biografie schrijven geven in zowel de Bibliotheek Aalten als de Bibliothek Suderwick. Indien nodig doet ze dit op beide plekken in zowel het Nederlands als het Duits. Anna Schimmel: "Ik hoop mensen te stimuleren bij het vastleggen van hun verhalen over het verlangen naar de vrijheid tijdens de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding zelf en de tijd erna. Ik laat voorbeelden zien, geef schrijftips en geef advies op het gebied van de vorm en de opzet, over mogelijke foto's of illustraties. Het moet echt hun verhaal worden; ik ben er om hen te helpen het op schrift te stellen."

De verhalen die voortvloeien uit deze cursus, worden gebundeld en gedrukt. Op deze manier ontstaat er een mooi naslagwerk dat iedere deelnemer mee naar huis mag nemen en waarvan ook enkele exemplaren zullen worden bewaard in de Bibliothek Suderwick, de Bibliotheek Aalten, de Bibliotheek Dinxperlo en het Nationaal Onderduikmuseum.

Aanmelden
Anna Schimmel is op woensdag 29 januari, 12 februari, 26 februari en 11 maart van 10.00 tot 12.00 uur in de Bibliothek Suderwick. In de Bibliotheek Aalten kan men op dinsdagavond terecht, en wel op 28 januari, 11 februari, 25 februari en 10 maart van 19.30 tot 21.30 uur. Onderdeel van de cursus is een bezoek aan het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. De kosten voor deze vierdelige cursus zijn twintig euro. Dit is inclusief een exemplaar van de gebundelde verhalen en een bezoek aan het museum. Inschrijven kan via www.achterhoeksepoort.nl. Telefonisch aanmelden kan ook: het Servicebureau van de Bibliotheek Achterhoekse Poort is te bereiken op +31 (0)88-0062929. En langskomen in de Bibliotheek mag natuurlijk ook.

SUDERWICK - Im diesem Jahr feiern wir gemeinsam '75 Jahre Frieden und Freiheit' in der Grenzregion. Bei der Gelegenheit kooperieren die Bibliothek Suderwick un die Bibliothek Achterhoekse Poort zusammen und organisieren einen vierteiligen Biografie Schreibkurs auf beiden Seiten der Grenze. So möchten die Bibliotheken dazu beitragen, dass die Erlebnisse un Erzählungen von damals nicht in Vergessenheit geraten.

Thomas Waschki, Erster Stadtrat und Kulturdezernent der Stadt Bocholt erzählt: "Mein Vater musste als achtjähriger Junge Ostpreussen entflüchten, und verbracht zwei Jahre in einem Lager in Dänemark. Dan konnte die Familie weiter reisen nach Osnabrück. Er hat seine Erinnerungen aufgeschrieben, über Tod und Angst, über das Gefühl nirgendwo 'Gewünscht' zu sein. Meine Familie bewahrt das Büchlein, und erzählt die Geschichten weiter, weil sie den Krieg greifbar macht. Und damit wird sehr gut deutlich das wir uns die Geschichten immer erinnern sollen, und das so etwas niemals mehr passieren darf. Deshalb unterstützt die Stadt Bocholt dieses Projekt sehr gerne."

Aus diesem Anlass bietet die niederländisch Dozentin Anna Schimmel einen vierteiligen Biografie Schreibkurs an, der sowohl in der Bibliothek Aalten als auch in die Bibliothek Suderwick stattfindet. In diesem Kurs möchte Anna Schimmel Menschen anregen ihre Texte selbst aufzuschrieben. Die Referentin unterstutzt met Beispielen und Schreibtipps, hilft beim Formulieren, bei der Gestaltung sowie bei der Findung von Perspektive und Titel. Gemeinsam wirden eventuell dazu passende Fotos oder Zeichnungen gesucht.

Als Abschluss des Kurses werden die Biografien zu einem gemeinsamen Erzählband zusammengetragen und als Buchexemplar gebunden. So entsteht ein Biografie-Nachslagewerk für jeden Teilnehmer. Einige Exemplare sollen zudem den Bibliotheken in Suderwick, in Aalten und in Dinxperlo, dem Nationaal Onderduikmuseum Aalten und dem Heimatverein Suderwick zur Verfügung gestellt werden.

Dieser Kurs richtet sich an Menschen die Geschichten von Opa und Oma kennen und diese gerne für kommende Generationen festhalten möchten, und an Interessierte die mit Mutter/Vater zusammen alte Erinnerungen erhalten un aufschreiben möchten, und genauso an Menschen die ihr Wissen festhalten wollten und nie wussten wie sie damit beginnen sollten.

Die Termine in der Bibliothek Suderwick sind am Mitwoch 29. Januar, 12. Februar, 26. Februar un 11. März, jeweiils der Zeite van 10.00 bis 12.00 Uhr. Termine in der Bibliothek Aalten am Dienstag 28. Januar, 1.. Februar, 25. Februar un 10. März, jeweils in der Zeit von 19.30 bis 21.30 Uhr.

Der Kurs schliesst mit einem Besuch im Nationaal Onderduikmuseum in Aalten ab. Die Kosten für den vierteiligen Kurs betragen 20 Euro, inklusive einem Buchexemplar der entstandenen Texte. Anmeldingen werden in der Bibliothek Suderwick (Bültenhaus) entweder persönlich, telefonisch unter 02874-9059829 oder per E-Mail an subibliothek@mail.bocholt.de entgegen genommen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant