De mensen achter de fotowedstrijd, van links af Roel Braamskamp, Rudolf-Jan Baanders, Jos van Loon, Gerda Brethouwer, Yvonne Schippers, Freddie Wassink, Anton Stapelkamp. Foto: Antoinette Baanders
De mensen achter de fotowedstrijd, van links af Roel Braamskamp, Rudolf-Jan Baanders, Jos van Loon, Gerda Brethouwer, Yvonne Schippers, Freddie Wassink, Anton Stapelkamp. Foto: Antoinette Baanders

Schilder-, teken- en fotowedstrijd '75 jaar vrijheid'

AALTEN - Ook het Achterhoeks Kunstcafé besteedt aandacht aan 75 jaar Vrijheid. Samen met boekhandel Messink & Prinsen en Foto Garretsen houdt men een schilder-, teken- en fotowedstrijd met als thema '75 jaar vrijheid'.

Door Lydia ter Welle

Rudolf-Jan Baanders vertelt: "Toen burgemeester Stapelkamp opriep om op een bijeenkomst in het gemeentehuis te komen met ideeën voor activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid vieren, hebben we samen met Jos van Loon van de boekhandel en met fotograaf Roel Braamskamp van de fotozaak ons idee om een schilder-, teken- en fotowedstrijd gepresenteerd. Daarop reageerde tijdens die bijeenkomst Gerda Brethouwer, directeur van het Nationaal Onderduikmuseum al enthousiast, met het idee om een winnende selectie van de werken te exposeren in het museum. Dat enthousiasme was voor ons voldoende reden om het idee verder uit te werken." Baanders benadrukt dat leven in vrijheid ook betekent dat iedereen een creatieve invulling mag en durft te geven aan zijn leven. "Dat was bijvoorbeeld in de Tweede Wereldoorlog wel anders. Het is een groot voorrecht om al 75 jaar in vrijheid te leven, en dat willen we vieren. Onder andere met deze wedstrijd."

Zo is er nu de schilder-, teken- en fotowedstrijd, waaraan iedereen uit Aalten, Dinxperlo, Bredevoort en omgeving kan meedoen. Iedereen mag maximaal één kunstwerk inleveren, met een grootte van maximaal 60 bij 80 cm. Deelname is niet leeftijdgebonden, en zowel amateurs als professionals mogen meedoen. Op de website achterhoekskunstcafe.nl staat het deelnameformulier met de spelregels. Schilderijen en tekeningen (maximaal 60x80 cm, voorzien van een ophangsysteem en een envelop met het ingevulde deelnameformulier) kunnen van dinsdag 3 tot en met zaterdag 28 maart tot 14.00 uur worden ingeleverd bij boekhandel Messink & Prinsen. Foto's moeten digitaal worden ingeleverd bij Foto Garretsen, op een memorystick, met ook daarbij een ingevuld deelnameformulier. Ook hier is de inleverperiode gesteld op 3 tot en met 28 maart 14.00 uur.

Het Achterhoeks Kunstcafé stelt twee vakbekwame jury's samen, één voor de schilderijen en tekeningen, en eentje voor de foto's. Er is voor elke van beide groepen een eerste prijs beschikbaar van 75 euro in waardebonnen, en een tweede en derde prijs ter grootte van 25 euro. Baanders: "Een winnende selectie van de kunstwerken wordt van 5 mei tot en met 31 augustus geëxposeerd in het Nationaal Onderduikmuseum. Verder komen er ook kunstwerken te hangen bij Messink & Prinsen en fotowerken bij Foto Garretsen. Daarnaast heeft Freddie Wassink van Effen Anders Bloembinders heel enthousiast gereageerd. Hij gaat een expositieruimte onder zijn winkel aan de Haartsestraat 1 inrichten. Ook daar komen inzendingen te hangen. Daarna wordt de ruimte een galerie, van waaruit kunstenaars hun werk kunnen verkopen."

Flyers met informatie over deze creatieve wedstrijd zijn verkrijgbaar in Aalten bij het Nationaal Onderduikmuseum, boekhandel Messink & Prinsen, Foto Garretsen, Effen Anders Bloembinders, Bibliotheek Aalten en Stationshuis Fatta. In Bredevoort bij de Koppelkerk en bij 't Grachthuys en in Dinxperlo bij Effen Anders Bloembinders en het Kulturhus.

Baanders: "We zijn heel benieuwd naar de inzendingen. We hopen op grote deelname, en kijken uit naar de wijze waarop mensen creatief invulling geven aan het thema '75 jaar vrijheid'!"

Meer berichten