In de Week van de Optiek geeft Te Kiefte graag informatie over werken in de optiek. Foto: PR
In de Week van de Optiek geeft Te Kiefte graag informatie over werken in de optiek. Foto: PR

Te Kiefte Optiek werkt mee aan Week van de Optiek

Algemeen

'Wat wil ik gaan doen voor de kost?'

DINXPERLO - Februari is voor veel jongeren de maand van de beroepskeuze. Met vragen als: waar vind je afwisseling, goede carrièremogelijkheden en waar verdien je goed? De optiekbranche draait goed en is op zoek naar nieuw talent. In de Week van de Optiek, van maandag 3 tot en met zaterdag 8 februari, houden optiekzaken in heel Nederland open huis. Ook bij Te Kiefte Optiek - Optometrie - Oogzorg aan de Grensstraat 6 in Dinxperlo.

Opticien: een vak waar iemand misschien niet zo direct aan denkt. Maar alles zit erin: fashion, zorg, hightech, retail en hospitality. En werk is er voorlopig genoeg. Nederlanders worden steeds ouder. Zo rond z'n vijftigste moet iedereen vrijwel zeker aan de bril. Of contactlenzen. Want: goed zicht: we kunnen niet zonder! De hele maatschappij is erop ingericht. Mensen worden steeds ouder, moeten steeds langer met hun ogen doen en belasten ze ook nog eens steeds zwaarder met smartphones en tablets. Jong, oud, man, vrouw: voor iedereen is goede oogzorg belangrijk. Dat betekent: steeds meer werk voor goede, gediplomeerde opticiens. En het betekent ook dat er een goede boterham te verdienen valt.

Sociaal, technisch, modieus
Opticien is ook een sociaal vak. Sociale vaardigheden kan een opticien goed gebruiken. Wie het leuk vindt om klanten te adviseren over de beste kijkoplossing, kan als opticien zijn hart ophalen. Verreweg de meeste klanten gaan met een glimlach de deur uit. Optiek is ook hightech. Met kostbare, geavanceerde apparatuur verricht de opticien oogmetingen en interpreteert de meetresultaten. In de werkplaats slijpt de opticien de glazen en monteert deze in de bril. En dan volgt de bekroning: de aflevering van de bril, precies op maat van de klant afgesteld. Optiek betekent ook: prachtige monturen, hippe zonnebrillen en mooie winkelinterieurs. De beste designers leven zich uit in de optiek.

Opleiding pittig, maar goed te doen
Zo'n veelzijdig vak, dat kan niet iedereen. Het vereist een gedegen opleiding op mbo-4 niveau. Die duurt meestal drie jaar en is pittig. Maar met de juiste vooropleiding (zoals vmbo-t), gezond verstand en een beetje doorzetten lukt het wel! Met havo kan iemand al in twee jaar het diploma opticien halen. En wie al meteen aan de slag wil en tegelijkertijd wil studeren voor het diploma, kan ook terecht op de opleiding.
In de optiek zijn ketens actief, maar er zijn ook zelfstandig ondernemers. Wie eenmaal het diploma opticien heeft en zich verder wil specialiseren, kan bijvoorbeeld de opleiding contactlensspecialist doen, of de hbo-studie optometrie, die binnenkort ook in deeltijd (dus naast het werk) is te volgen.

Christien en Dirk-Jan te Kiefte nodigen uit: "Nieuwsgierig? Kom dan op 5 of 7 februari naar Te Kiefte Optiek - Optometrie - Oogzorg, Grensstraat 6 in Dinxperlo, van 10.00 tot 16.00 uur. We laten je graag zien hoe het werkt in de optiek!"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant