Marion (links) en Tiny bij één van de kota's. Foto: Lydia ter Welle
Marion (links) en Tiny bij één van de kota's. Foto: Lydia ter Welle (Foto: )

'Meisjes van 't Walfort' jubileren en dragen camping over

AALTEN – Aan de Walfortlaan in Aalten ligt camping 't Walfort. Al 25 jaar zwaaien schoonzussen Tiny Toebes (55 jaar) en Marion Jacobs (60 jaar) er de scepter. Voor de vaste gasten van 't Walfort en in de recreatiesector staan zij bekend als 'de meisjes van 't Walfort'. Maar juist het feit dat ze de 'meisjes-leeftijd' te boven zijn, heeft hen doen besluiten om de camping over te dragen. Het jubileum en het feit dat 't Walfort is verkocht per 1 maart vieren zij, samen met hun echtgenoten en kinderen, met een receptie op zaterdag 8 februari bij 't Noorden.

Door Lydia ter Welle

Marion en Tiny wonen met hun echtgenoten en kinderen in de boerderij naast de camping. Tiny: "Dat is ook de reden dat we al ver voor we de camping overnamen, de vorige eigenaar Droppers wel eens hielpen. Zo ook ruim 25 jaar geleden. Toen hebben onze mannen hem geholpen bij het zagen van een boom. Toen ze thuiskwamen, vertelden ze dat Droppers hen had gevraagd of ze de camping wilden overnemen. Hij had geen opvolgers, en wilde het graag wat rustiger aandoen. En hij vond het een fijn idee dat de nieuwe eigenaars van 't Walfort van de boerderij Oosterman kwamen, waar de familie Droppers vroeger heeft gewoond. Het voelde voor hem alsof de camping toch een beetje in de familie bleef."

Marion en Tiny en hun echtgenoten hoefden er niet lang over na te denken, en namen de camping over per 14 februari 1995. "En zo werden we 'de meisjes van 't Walfort'", lacht Marion. "Wij runden gezamenlijk de camping. Onze mannen bleven doorwerken in de baan die ze al hadden, hoewel ze natuurlijk ook best de handen uit de mouwen hebben gestoken op de camping."
De schoonzussen regelden alles: bemannen van de receptie, de administratie, maar ook kon men hen op de grasmaaiers zien rondrijden om te zorgen dat de camping er netjes bij lag. Ook de schoonmaak van de toiletgebouwen en andere noodzakelijke klussen hoorden er bij.

Drie kota's
Camping 't Walfort is 5,5 hectare groot en telt 145 jaarplaatsen en vijftig plaatsen voor trekkers. Daarnaast staan er drie kota's op de camping. "Dat zijn luxe trekkershutten, van Finse oorsprong en bouwstijl", legt Marion uit. "En daarnaast hebben we een saunaruimte, waarvan onze gasten gebruik kunnen maken, naast natuurlijk de toiletgebouwen en voorzieningen voor wassen en drogen", vult Tiny aan.

Jubileum
Beide vrouwen genoten van de jaren waarop de camping zo'n belangrijk deel van hun leven uitmaakte. "Want in het seizoen is het wel een '24/7-baan', he, dus best druk. Maar de contacten met de gasten maakten het geweldig. In de loop der jaren leerden we – vooral de vaste - gasten kennen, en hebben we heel wat lief en leed met hen gedeeld", zegt Tiny.
Maar met het jubileum in zicht kwam ook het moment om na te denken over de toekomst. "We worden wat ouder, onze kinderen willen de camping niet overnemen. Dus hebben we toen besloten, al een jaar of twee geleden, om de camping te koop te zetten. We wisten immers ook niet hoe lang het zou duren voor we een gegadigde vonden. Dat ging uiteindelijk verrassend snel, en op 1 maart is de overdracht van de camping", aldus Marion. "We blijven gewoon op de boerderij wonen, dus we zullen alle vaste gasten nog best vaak zien. Je wilt niet weten hoeveel uitnodigingen voor een kopje koffie of thee we al hebben gekregen. Want, zo denkt men, 'daar hebben jullie straks wel tijd voor!'."

IJsland
Marion en Tiny weten nog niet wat ze precies gaan doen, nu straks de camping niet meer hun leven bepaalt. "We laten over een paar maand eerst een lang gekoesterde wens in vervulling gaan: we gaan in juni een mooie reis maken, naar IJsland. En dan? We zien wel wat er op ons pad komt!"

Receptie
Wie de families Toebes en Jacobs wil feliciteren met het zilveren jubileum en met de overdracht van de camping, is welkom op de receptie bij 't Noorden. Die is op zaterdag 8 februari van 14.00 tot 17.00 uur. Iedereen is er welkom: gasten, vrienden, familie, kennissen, leveranciers, om nog een laatste keer 'de meisjes van 't Walfort' de hand te drukken. Vanaf 1 maart zijn ze immers 'gewoon' Tiny Toebes en Marion Jacobs …

Meer berichten