Een 'still' uit de film  Den Skyldige. Foto: Nikolaj Moeller
Een 'still' uit de film Den Skyldige. Foto: Nikolaj Moeller Foto: NIKOLAJ MOELLER

Den Skyldige in Filmhus Dinxperlo

Algemeen

DINXPERLO - Filmhus Dinxperlo draait op 30 januari de bloedstollende Deense thriller 'Den Skyldige'. Het is de debuutfilm van de dertigjarige regisseur Gustav Möller, die zich volledig afspeelt op één locatie; de alarmcentrale van de politie Kopenhagen.

De gedegradeerde politieagent Asger Holm (Jakob Cedergren) zit in een 112-meldkamer verveeld telefoontjes te beantwoorden. Vlak voor zijn avonddienst erop zit krijgt hij ene Iben (Jessica Dinnage) aan de lijn, die doet alsof ze met haar dochtertje belt maar in werkelijkheid gekidnapt wordt en belt vanuit de auto van haar ontvoerder. Wanneer de verbinding plotseling wordt verbroken begint de zoektocht naar de vrouw en haar ontvoerder. Al snel blijkt dat het misdrijf waar hij mee te maken heeft, veel groter is dan hij eigenlijk dacht. Wat kan Asger doen, met slechts een telefoon en computer tot zijn beschikking?

Regisseur Möller kwam op het idee na het horen van een 112-bericht. Hij was verbaasd over de beelden die zo'n bericht oproept, en dat iedereen daar weer iets anders bij ziet. Dat gegeven heeft hij gebruikt als uitgangspunt voor de film: de fantasie van de kijker. Terwijl het spannende plot zich ontrolt en je als kijker steeds beter beseft wat er met Iben aan de hand is, móet je kijken naar agent Ager, die mismoedig, gelaten én explosief reageert. Het filmdebuut laat geen steek vallen en weet vanaf het begin tot het verrassende einde te boeien. Den Skyldige won de publieksprijs op het Sundance Film Festival en het FilmFestival Rotterdam.

Den Skyldige wordt in Filmhus Dinxperlo vertoond op donderdag 30 januari vanaf 20.00 uur. De entree kost 7,50 euro inclusief koffie of thee. Filmhus Dinxperlo is te vinden in het Kulturhus aan de Maurits Prinsstraat.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant