De leerlingen van Schaersvoorde. Foto: Frank Vinkenvleugel
De leerlingen van Schaersvoorde. Foto: Frank Vinkenvleugel

Lichtmonument ontstoken in Aalten

Algemeen

AALTEN – Maandag 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. In heel Nederland wordt deze gebeurtenis herdacht met in totaal 104.000 lichtgevende stenen, het levenslicht. Dit aantal staat gelijk aan het aantal slachtoffer uit Nederland. In een donkere omgeving lichten de stenen op en ademen ze in licht. Het kunstwerk is ontworpen door Daan Roosegaarde. In Aalten vond de ontsteking van het licht op zondag 26 januari plaats. Het was een erg indrukwekkende avond waarbij prachtige en ontroerende toespraken werden gehouden.

Door Eva Schipper

Burgemeester Anton Stapelkamp was ook aanwezig bij de herdenking. "Het raakte me toen ik hoorde dat minister-president Rutte vandaag bij het Auschwitz-monument in Amsterdam namens de staat, en dus ook namens ons allen, excuses heeft aangeboden aan de nabestaanden van joden, Sinti en Roma." De burgemeester citeerde het volgende uit de NRC: "Te veel Nederlandse functionarissen voerden uit wat de bezetter van hen vroeg. En de bittere consequenties van registratie en deportatie werden niet tijdig en niet voldoende erkend." Dat gebeurde terwijl 'een groep landgenoten onder een moorddadig regime apart werd gezet, buitengesloten en ontmenselijkt'.

Tijdens de herdenking werden er ontroerende verhalen verteld door Iris Jansen, Wim Mak en Hans de Graaf. Tussen de verhalen door werd er prachtige muziek gespeeld. Ook lazen drie leerlingen van Schaersvoorde een gedicht voor. Iris Jansen vertelde krachtig: "We vergeten de overleden mensen niet, het is onze plicht om de namen generatie op generatie door te geven." En zo vertelde Wim Mak dat de stenen een eeuwigheidswaarde symboliseren. Joden hechten er nog altijd waarde aan om bij een bezoek aan een graf een steentje achter te laten. Hiermee wil men dan zeggen: ik ben je niet vergeten. "Het pijnlijke van dit monument is dat de stenen die hier liggen niet op een graf gelegd zijn. De slachtoffers die zij willen herdenken zijn in verbrandingsovens vernietigd," aldus Wim Mak.

Tot slot sprak Hans de Graaf. Hij vertelde een verhaal naar aanleiding van een metafoor. Een blad ritselt in een tuin. "Er ritselt nogal wat. Deze ritselingen kunnen doorgaan in een storm." Hieraan voegde hij vervolgens toe: "Wie wind zaait zal storm oogsten." Ook sprak Hans de Graaf over het woord herdenken. Vandaag de dag vindt er nog regelmatig discriminatie plaats en sluiten mensen andere mensen buiten. "Herdenken is ook opstaan en je verzetten tegen discriminatie."

In de gemeente Aalten is het monument Levenslicht van 26 januari tot en met 2 februari te bezoeken op het museumplein bij het Nationaal Onderduikmuseum, Markt 14 te Aalten. In het donker is het monument het mooist.

Video: Frank Vinkenvleugel

Wim Mak. Foto: Frank Vinkenvleugel
Anton Stapelkamp. Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Hans de Graaf vertelt een verhaal. Foto: Frank Vinkenvleugel
Iris Jansen.Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant