Onder toeziend oog van notaris Moerland (rechts) ondertekenen Leo Gensen en Jan Steverink (midden) de akte met de statuten. Foto: Frank Vinkenvleugel
Onder toeziend oog van notaris Moerland (rechts) ondertekenen Leo Gensen en Jan Steverink (midden) de akte met de statuten. Foto: Frank Vinkenvleugel

Imkersvereniging De Grensstreek bij de notaris

DINXPERLO - Op 29 januari zijn namens het bestuur van de imkersvereniging De Grensstreek de statuten ondertekend onder toeziend oog van notaris Mr. Moerland te Dinxperlo. Daarmee veranderde de naam officieel van Imkersvereniging Dinxperlo-Gendringen en omstreken naar Imkersvereniging De Grensstreek.

Door Waltraud Wensink

Graag leggen bestuursleden Jan Steverink en Leo Gensen uit waarom de naam officieel werd gewijzigd. "Onze statuten waren sterk verouderd. Onze vereniging bestaat al sinds 1889. Er is in de loop der tijd veel veranderd en en daarom zien we de wijzigingen die we nu hebben aangebracht als een noodzakelijke update. Daarnaast zijn de clubs uit Dinxperlo en Gendringen een fusie aangegaan, en willen we verder gaan onder een nieuwe naam: De Grensstreek."

De nieuwe naam is bedacht door Joep Wieskamp en er is tevens een prachtig logo ontworpen door Guus Tinnevelt. Daarin is - naast een bij en een honingraat ook een lindeboom. Die verwijst een beetje naar de gemeente, maar vooral ook naar de boom waar bijen graag hun honing halen. Gendringen en Dinxperlo liggen beide aan de grens en zo is de naam toepasselijk voor de vereniging. Mr. Moerland merkt terecht op, dat de bijen zich van een grens niks aantrekken.

Naast de fusie van Gendringen en Dinxperlo wordt ook steeds meer samenwerking gezocht met andere verenigingen uit de buurt. Steverink: "Er is een prettig samenwerkingsverband met bijvoorbeeld Varsseveld, Aalten en Winterswijk. Dat komt uiteindelijk de bijenstand, waar het allemaal om draait, ten goede. Het doel is voor alle clubs immers hetzelfde: we willen allemaal op een mooie en plezierige manier bijen houden als imker en bezig zijn met de natuur."

De bijen hebben het erg moeilijk, terwijl ze van cruciaal belang zijn voor de mens, omdat ze zorgen voor bestuiving van bloemen en daarmee een belangrijke schakel in de voedselketen van mens en dier zijn. Om mensen voorlichting te geven over bijen en het houden van bijen, worden er met regelmaat open imkerijdagen'georganiseerd en voorlichtingsavonden om cursisten te interesseren voor de imkerij en een imkerscursus. Arie Doornink en Edwin Harbers zijn allebei bevoegd cursusleider voor de cursus tot imker.

Steverink: "Het is echt een aanrader om de open imkerijdagen te bezoeken en vergeet ook niet om eens aan te gaan bij de prachtige bijenstal op Engbergen. En als binnenkort de akkerranden in bloei staan, kijk dan eens goed hoeveel bijen je ziet afkomen op deze akkerranden. En bedenk dan ook dat de imkers met hun bijen hierin een hele belangrijke rol spelen."

Meer informatie over Imkersvereniging De Grensstreek is te vinden op de Facebookpagina. Contact opnemen met voorzitter Jan Steverink mag ook, via jt.steverink@me.com.

Meer berichten