De twee winnende teams samen met de winnaars. Foto: Eva Schipper
De twee winnende teams samen met de winnaars. Foto: Eva Schipper (Foto: )

Scholieren rappen zelfgeschreven teksten

AALTEN - Poëzie in een nieuw jasje: een rapbattle voor jongeren. Op donderdag 30 januari vond de finale plaats. In deze finale streden drie groepjes van Schaersvoorde Dinxperlo tegen drie groepjes van Schaersvoorde Aalten. De winnende meiden uit Aalten zijn Esmee, Ilse en Noah. Uit de klas uit Dinxperlo heeft het duo Bram en Gabriel gewonnen. De twee teams mogen hun nummer tijdens de Blue Lakes Proms op 22 en 23 februari in Het Blauwe Meer in Dinxperlo. Dat concert staat in het teken van 75 jaar Vrijheid. Het project is opgezet door talentverbinder Richard Jongetjes, samen met Bibliotheek Achterhoekse Poort, Schaersvoorde, Fanfare Psalm 150 en de rapcoaches Issi Mercelina en Stefan Nanson.

Door Eva Schipper

Voor het optreden waren de leerlingen best gespannen. Rapcoach Stefan: "We gaan er een feestje van maken. De leerlingen zijn zenuwachtig, maar die zenuwen hebben ze nodig om de zelfgeschreven nummer zo te gaan rocken." De jury bestond uit Elles klompenhouwer (Psalm 150), Johan van Schijndel (Psalm 150) en Ellen Wiegerinck (Bibliotheek Aalten).

Nadat alle groepen tegen elkaar hadden gestreden was het tijd voor het juryberaad. Het commentaar voor het groepje van de drie meiden was: "Wat hebben jullie drie een goede uitstraling als jullie op het podium staan. Bovendien kenden jullie de tekst bijna uit het hoofd." Voor de twee heren was het jury-commentaar: "Jullie hebben in de rap een stukje Engels gezongen. We vinden het erg knap dat jullie zo met verschillende talen bezig zijn geweest. Ook de timing was erg goed." Rapcoach Stefan maakte de winnaars bekend en zei:: "Alle winnaars mogen nu nog een keer gaan rappen op het podium, om alvast te oefenen voor het grote concert."

"Het is wel heel erg vet dat de leerlingen straks voor zevenhonderd mensen mogen rappen", aldus Richard. Voor de leerlingen is het een leerzaam project. "Ze komen in contact met poëzie, maatschappelijke problemen, hiphop en ritmegevoel." De leerlingen hadden naast de hulp van de docenten maatschappijleer en Nederlands ook hulp van twee coaches. Issi Mercelina en Stefan Nanson zijn allebei rappers; zij maakten de leerlingen echt enthousiast en gaan hen ook helpen om het optreden tijdens de Blue Lake Proms goed te laten verlopen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden