Concentratie bij Laura van Kaam en dirigent Tijmen Botma bij de eerste repetitie van Blue Lake Proms. Foto: Josée Gruwel
Concentratie bij Laura van Kaam en dirigent Tijmen Botma bij de eerste repetitie van Blue Lake Proms. Foto: Josée Gruwel

Laura van Kaam bij Blue Lake Proms

'Zingen in mijn dorp voelt als thuiskomen'

Door Josée Gruwel

DINXPERLO – Singer-songwriter Laura van Kaam is een van de gasten die optreden bij Blue Lake Proms, het concert met als subtitel Sounds of Freedom, dat op zaterdag 22 en zondag 23 februari gegeven wordt door het A-orkest van Fanfareorkest Psalm 150 in Sportcentrum Het Blauwe Meer. Bij het concert wordt het publiek meegenomen naar Dinxperlo in de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding door de Schotten. Laura: "Het programma geeft een mooi verloop van die tijd. De emoties vind je er ook heel erg in terug."

Als Laura bij haar eerste repetitie voor Blue Lake Proms met het orkest van Psalm 150 met minimale begeleiding het eerste lied inzet, zitten de orkestleden ademloos te luisteren. 'If I should stay, I would only be in your way', klinkt het. Het is de eerste zin van I will always love you, van Whitney Houston. Heel even later zet het orkest de begeleiding in.
Laura zong het lied in 2013 bij de blind edition van The Voice Kids en zag toen alle stoelen van de juryleden omdraaien. Maar nu is het anders. Nog nooit eerder zong ze het lied met een fanfare-orkest. "Onlangs kreeg ik de partituren opgestuurd. Maar op het hoge niveau waarop Psalm 150 speelt, kan ik geen partituren lezen! Ik werk op een andere manier."
Laura kent haar eigen partij, heeft een sterk muzikaal gehoor, al veel ervaring met optreden in binnen- en buitenland en wil eerst ervaren hoe stem en orkest samen klinken, om daarna af te stemmen. "Ik wil eerst voelen hoe zij erin staan."
Dirigent Tijmen Botma vertelt na die eerste keer in precieze bewoordingen hoe stem en orkest nog net iets beter kunnen harmoniëren. Finetuning volgt. Het resultaat is ernaar. Laura straalt uit wat ze voor de repetitie zei: "Zingen in mijn dorp voelt als thuiskomen."

Een nieuw leven
Even later klinkt Feeling Good van Michael Bublé. Botma slaat af. Het mag pittiger gespeeld, vindt hij. De toeschouwer bij de repetitie ervaart dat dirigent, orkest en zangeres plezier beleven aan de samenwerking. Laura twijfelde daar van tevoren niet aan. "Ik heb al eens eerder heel fijn met het orkest opgetreden en heb heel veel respect voor het muzikale niveau."
Even later klinkt Ken je mij, van Trijntje Oosterhuis. "Het orkest is te uitbundig, het mag intiemer", vertelt Tijmen Botma.
Met de pauze geeft Laura een reactie: "Gaaf om te ervaren hoe het werkt. Het klikt."

Duetten
Tijdens Blue Lake Proms zingt Laura ook samen, zoals met de in Dinxperlo geboren en opgegroeide Rocco Ostermann. Ostermann – zanger, gitarist en auteur – schreef voor Blue Lake Proms de liederen De Bom en De Tank. Op Ne me quitte pas van Jacques Brel en Laat me van Ramses Shaffy maakte hij teksten in het dialect. Laura zingt met hem De Tank.
Met Niels Gooijer, die in 2015 de hoofdrol speelde in de musical Soldaat van Oranje, zingt ze uit deze musical het nummer Als wij niets doen. Voor Blue Lake Proms vormt dit lied de apotheose.

Het verhaal doorvertellen
Het concert staat in het teken van de vrijheid. Laura's opa, de in Aalten wonende Kees van Kaam, heeft de oorlog als jongen van rond de tien jaar meegemaakt. "Hij is schoolmeester geweest en kan goed vertellen. Allerlei verhalen over de oorlog heb ik van hem gehoord. Als ik dan naar hem kijk, besef ik dat de vrijheid eigenlijk nog zo pril is. Ook besef ik dat het aan mijn generatie is om nu de verhalen door te vertellen. Daarom ook ben ik blij dat ik aan dit concert mee mag werken."

Informatie
Blue Lake Proms: op zaterdag 22 februari om 20.00 uur en zondag 23 februari om 16.00 uur in Sportcentrum Het Blauwe Meer, De Kolk 6 in Dinxperlo. Kaarten kosten 15 euro. Het concert van zaterdag is uitverkocht, voor de zondag zijn nog kaarten te verkrijgen bij de servicebalie van Jumbo Arentz in Dinxperlo, via www.psalm150.nl en bij de leden.

Concertreeks PUUR
Laura treedt graag op in de Achterhoek. "Mijn hart ligt in de Achterhoek." In het kader daarvan is ze nu ook bezig aan de concertreeks PUUR: veertien concerten op bijzondere locaties in de Oude IJsselstreek. Met bloemenkunstenaar Bart Bresser uit Gendringen, die de concertlocatie met bloemen en planten omtovert tot een nog sfeervoller omgeving, is ze on tour. De concerten – die bijna uitverkocht zijn – hebben een intiem karakter. Laura, die zichzelf onder andere begeleidt op gitaar, brengt er ook nieuw repertoire en geeft er jong talent de kans om op te treden. Voor informatie: www.lauravankaam.nl.

Meer berichten