Repetitie voor Geluksvogel. Foto: Frank Vinkenvleugel
Repetitie voor Geluksvogel. Foto: Frank Vinkenvleugel (Foto: )

Jeugd Psalm 150 in bevrijdingsconcert 'Geluksvogel'

DINXPERLO - Het jaar 2020 staat in het teken van 75 jaar vrijheid, maar wat betekent vrijheid eigenlijk? Hoe is het om niet in vrijheid te kunnen leven? De jeugd van fanfare Psalm 150 besteedt hier volop aandacht aan tijdens het concert 'Geluksvogel' op zaterdag 22 februari, door jong en oud het onderduikverhaal van Joop Levy te presenteren.

Spelen bij een vriendje thuis of lekker buiten voetballen: het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend. Maar wat als dit allemaal niet meer kan? Joop Levy groeide op in de tijd van de Tweede Wereldoorlog en moest met zijn ouders onderduiken omdat hij Joods was. De familie Ebbers had de moed om Joop in huis te nemen. Zo ruilde hij zijn leven in Varsseveld in voor een hooizolder in Lintelo en drie spannende jaren volgden.
Ondanks de voortdurende angst om ontdekt te worden hield de familie Levy moed. Gelukkig waren er ook vrolijke momenten, zoals Joops verjaardag of stiekem naar de koeien toe met boer Ebbers. Op zulke momenten voelt Joop zich een echte geluksvogel. Zijn positieve kijk op het leven doet beseffen wat voor geluksvogels wij zijn omdat we al 75 jaar in vrijheid mogen leven. Het concert is geschikt voor alle leeftijden en geeft een compleet beeld van het waargebeurde verhaal dat zich zo dicht bij huis afspeelde. Dit gebeurt met behulp van toneelvereniging De Haort, dansgezelschap Danzarte en jeugdkoor Anteverta met medewerking van Joop Levy zelf.
Afgelopen vrijdag werd voor het eerst samen met zang en toneel gerepeteerd. Zodra de eerste noten gespeeld zijn, wordt het stil in de zaal en na een korte intro zet het koor Anteverta in. Met de nummers 'May it be' en 'Listen to the Wind' zingen zij over hoop en verlangen. Orkest en koor voelen elkaar goed aan, het belooft een betoverend samenspel te worden. Vervolgens is het de beurt aan toneelgezelschap de Haort met de achtjarige Jesse, die de rol van Joop vertolkt. Hij maakt een enigszins verlegen indruk, maar komt snel in zijn rol zodra het eerste fragment begint. Het hele programma wordt doorgenomen, en zowel orkest als toneelspelers ervaren dat toneel en muziek elkaar perfect aanvullen. Alle puzzelstukjes vallen op hun plek.
Sta stil bij de vrijheid tijdens het concert 'Geluksvogel' door het B- en C-orkest van Psalm 150. Dit concert is tot stand gekomen in samenwerking met het Nationaal Onderduikmuseum Aalten. Het concert is in het Blauwe Meer, Dinxperlo. De aanvang is 16 uur. Kaarten kosten 5 euro en zijn verkrijgbaar via leden van Psalm 150, de VVV in Aalten of aan de deur. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis entree en op vertoon van een Blue Lake Proms - Sound of Freedom kaart wordt 2,50 euro korting gegeven.

Meer berichten