Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel

Hanne Duenk wint voorleeswedstrijd Read2Me

Algemeen

DINXPERLO - Dinsdag 18 februari vond de bibliotheekronde plaats van de voorleeswedstrijd Read2Me, voor brugklassers van het voortgezet onderwijs. Zes leerlingen, allemaal voorleeskampioen geworden in de schoolronde, kwamen naar de vestiging van de Biblitoheek Achterhoekse Poort in Dinxperlo om te bepalen wie van hen naar provinciale finale op 14 maart in Apeldoorn mag. De leerlingen waren afkomstig van Schaersvoorde Dinxperlo, van Wesenthorst in Ulft en van Isala in Silvolde.

Door Lydia ter Welle

Ria te Kolste, samen met haar collega Ellen Wiegerinck van Bibliotheek Achterhoekse Poort organisator van de wedstrijd, heette alle deelnemers en hun supporters welkom. Zij stelde de jury voor, die bestond uit Hans te Lindert, wethouder van de gemeente Aalten, Roos Vos, winnares van Read2Me 2019, Annet Groeneveld van Bibliotheek Achterhoekse Poort en Lydia ter Welle, redacteur van De Band en Aalten Vooruit.

Jill Vriesen van Schaersvoorde Dinxperlo beet het spits af. Zij las voor uit 'Geloof me', een boek van Sophie McKenzie, een jeugdthriller, waarin de vriendin van de hoofdpersoon doodsbedreigingen krijgt. Social media spelen daarbij een belangrijke rol. Jill wist het publiek te boeien; de spanning in het verhaal bracht ze goed over.

Gilliam Schaap van Wesenthorst in Ulft las voor uit 'Een andere wereld' van Monique Polak. Dit boek vertelt het verhaal van de veertienjarige Lotje, die met haar familie in de Tweede Wereldoorlog in een concentratiekamp in Theresienstadt terecht komt. Gilliam koos een fragment, waarin Lotje beseft wat er gebeurt in de 'douches' waar geen water uit de douchekoppen komt... Hij oogstte bewondering voor zijn boek- en fragmentkeuze en zijn voorleesstijl, waarbij hij de spanning goed overbracht.

Hanne Duenk, eveneens afkomstig van Wesenthorst uit Ulft, koos, net als Jill, voor een boek van Sophie Mckenzie: 'Zusje vermist'. Dit boek, ook een jeugdthriller, gaat over Lauren, die op een zonnige dag met haar achtjarige zusje Madison naar het strand gaat, en verdwijnt als ze even ijsjes gaat kopen. Hanne wist de paniek die Lauren ervaart wanneer ze haar zusje nergens meer ziet, uitstekend over te brengen.

Gijs Vriezen van Isala in Silvolde las voor uit 'Vermist' van Gerard van Gemert. Opnieuw een kandidaat die voor een jeugdthriller koos. Het boek vertelt het verhaal van Tobias, die wakker wordt in een ziekenhuisbed en zich, ondanks de pijn, steeds meer dingen begint te herinneren over wat de oorzaak daarvan is. Na een goede inleiding over zijn boek last Gijs enthousiast voor, op een pakkende manier.

Morris Putman van Wesenthorst uit Ulft las voor uit 'Kepler 62/De Lancering'van Timo Pervela. Het science fiction-boek gaat over een meisje dat als prijs voor het uitspelen van een computergame een reis naar het ruimtestation Kepler 62 wint. Morris wist door goed stemgebruik een mysterieuze, bijna griezelige, sfeer te scheppen.

De laatste kandidaat in de voorleeswedstrijd was Maud Vriens van Isala in Silvolde. Zij las voor uit 'Stapelverliefd' van Maren Stoffels. Het boek gaat over Liv, die graag zangeres wil worden, maar dat niet mag van haar vader. Als haar vader boos wordt, slaat hij haar. Voor Liv reden om haar dromen voor zich te houden en te proberen om haar vader niet boos te maken. Maud las het goedgekozen fragment prima voor, en wist door goed stemgebruik duidelijk uit te laten komen hoe moeilijk het kan zijn om geconfronteerd te worden met mishandeling.

Na een korte pauze, waarin de jonge dansers van DanzArte het publiek lieten genieten van hun kunsten, maakte de jury de uitslag van de wedstrijd bekend. Juryvoorzitter Hans te Lindert: "Jullie hebben het de jury erg lastig gemaakt. Het was duidelijk te merken dat jullie allemaal al kampioen zijn geworden in de schoolronde van Read2Me. Het niveau was hoog! We hadden het daarom erg moeilijk, maar zijn uiteindelijk tot een beslissing gekomen. De winnaar is Hanne Duenk!"

Ria te Kolste bedankte de deelnemers voor hun bijdrage. Aan de juryleden overhandigde zij een attentie als dank voor hun werkzaamheden. Na een fotoshoot met de winnares Hanne Duenk en met alle deelnemers werd de zeer geslaagde bibliotheekronde van Read2Me afgesloten.

Jill Vriesen.  Foto: Frank Vinkenvleugel
Gilliam Schaap. Foto: Frank Vinkenvleugel
Gijs Vriezen. Foto: Frank Vinkenvleugel
Hanne Duenk. Foto: Frank Vinkenvleugel
Maud Vriens. Foto: Frank Vinkenvleugel
Morris Putman. Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Winnares Hanne Duenk. Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
DanzArte. Foto: Frank Vinkenvleugel
DanzArte. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant