Foto: PR
Foto: PR

Toneel in Kulturhus: Oorlog; offers en gewin

Algemeen

DINXPERLO - 'Oorlog; offers en gewin', dat is het titel van het stuk dat wordt opgevoerd door toneelvereniging OCH uit Holten in het Kulturhus te Dinxperlo, tijdens de jaarlijkse toneelavond van de VVNF.

2020 is een gedenkwaardig jaar. We vieren overal dat Nederland 75 jaar geleden bevrijd is. OCH speelt een toepasselijk stuk met de titel 'Oorlog, offers en gewin'. Het verhaal neemt u mee door de oorlog heen; van bezetting tot bevrijding.
Anno 2020 blikt de 98-jarige Marchien Aaftink terug op de donkere periode uit haar leven, die tegelijkertijd haar iets moois heeft gebracht. We blikken terug op de jaren 1942, 1945 en 1950 en zien welke offers en winsten de oorlog heeft gebracht aan de familie Aaftink.
Het is oorlog als Marchien met haar vader Hendrik en oma moet overleven op de boerderij. Met een broer Geert die naar het front is gegaan, waar hij zich aan heeft gesloten bij de Duitsers, is alle extra hulp voor het werk in en rond de boerderij welkom. De deur staat open voor onderduikers. Twee politiek vluchtelingen Han en Willem en de jood Marcus worden opgenomen in Aaftinks huishouden. Van de twee onderduikers weet men, maar Marcus wordt voor zijn eigen veiligheid verborgen gehouden voor de buitenwereld. De dementerende oma weet de dorpsjournalisten met haar bijzondere uitspraken uit huis te houden. Al weet en kan oma meer dan we in eerste instantie denken. De bezoekjes van de Duitsers aan Aaftinks Hoeve brengen een spannende lading. De spanning loopt nog hoger op als Geert weer in de woonkamer staat en hij ontdekt dat er een in zijn ogen niet welkome gast aan tafel zit ...

Weten hoe dit afloopt? Kom dan op zaterdag 29 februari naar het Kulturhus, aanvang 20.00 uur. De entree is gratis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant