Samen herinneringen ophalen

Algemeen

AALTEN - Samen iets ondernemen en elkaar (weer) beter leren begrijpen. Onder de titel 'De Kracht van Herinneringen' organiseert VIT-hulp bij mantelzorg in de gemeente Aalten gezellige bijeenkomsten voor mensen met vergeetachtigheid en beginnende dementie samen met hun mantelzorgers.

Dementie is heel ingrijpend, voor de persoon met dementie zelf, maar ook voor zijn omgeving. Gaandeweg verandert er veel, zowel voor degene met dementie als voor de naaste. Wat kun je als naaste beter wel en wat kun je beter niet doen?
De bijeenkomsten beginnen met een gezamenlijk uur voor de mensen met dementie en de mantelzorgers. In dat uur wordt een bekend thema uitgewerkt en worden herinneringen opgehaald. Onderwerpen kunnen zijn: eten, huishouden, vakantie, huwelijk, feestdagen enzovoort.

Het is geweldig om te zien hoeveel gespreksstof dit oplevert en hoeveel de deelnemers zich kunnen herinneren door dingen te zien, te proeven, te ruiken of aan te raken. Ogen gaan sprankelen; hele verhalen komen boven! We laten op deze manier zien hoe je het beste contact kunt maken en samen een fijne ervaring kunt hebben. Daarna splitst de groep zich: de mensen met dementie gaan met begeleiders lunchen en de mantelzorgers kunnen informatie en tips delen en verhalen uitwisselen met hun lotgenoten. Inmiddels zijn elders al dergelijke bijeenkomsten waarbij mantelzorgers vooral aangeven dat ze hun partner of familielid beter begrijpen. 'Het is heel fijn om dit samen te kunnen doen'.

De eerste bijeenkomst is op dinsdag 24 maart van 11.00 tot 13.00 uur (inloop vanaf 10.30 uur) in Partycentrum 't Noorden, Lichtenvoordsestraatweg 44 in Aalten. Daarna bent u om de twee weken van harte welkom om deel te nemen (7 en 21 april, 12 en 26 mei en 9 juni). De bijeenkomsten zijn voor mensen met beginnende dementie samen met de partner, zoon of dochter of andere mantelzorger. Voor aanvang van de cursus wordt contact opgenomen met de deelnemers die zich hebben aangemeld.

Informatie en aanmelding
Wie wil deelnemen aan deze bijeenkomsten, kan zich aanmelden bij mantelzorgconsulent Marjan Roerdinkveldboom of Hilde Hondorp van VIT, tel. (0544) 82 00 00 op werkdagen van 9.00 tot 15.00 uur, graag voor 1 maart. Ook voor meer informatie kan iedereen bij hen terecht. Deelname is gratis, dankzij bijdragen van het Oranjefonds, Stichting Brentano's, Stichting Het R.C. Maagdenhuis, Dr. C.J. Vaillantfonds en het R.C.O.A.K.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant