Prinses Margriet. Foto: RVD - Martijn Beekman
Prinses Margriet. Foto: RVD - Martijn Beekman

Grensoverschrijdende expositie wordt geopend door Prinses Margriet

AALTEN - De expositie Kind van de Vrijheid wordt op vrijdag 3 april geopend door Prinses Margriet. Na de officiële openingshandeling zal de prinses de expositie in het Nationaal Onderduikmuseum bezichtigen en zij spreekt met de 'hoofdrolspelers' en de samenstellers van Kind van de Vrijheid en met medewerkers van het museum.

In de expositie Kind van de Vrijheid, die loopt van 29 maart tot en met 14 februari 2021, worden persoonlijke verhalen van kinderen uit de provincie Gelderland en de Duitse grensstreek van toen verbonden met verhalen van nu. Zij hebben ervaren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en willen daar anderen over vertellen. Verhalen van 75 jaar geleden worden aangevuld met naoorlogse verhalen, zo worden toen en nu met elkaar verbonden zodat men in gesprek kan gaan over het belang van vrijheid en onze democratie.
De expositie is als onderdeel van het grensoverschrijdende regioprogramma Gelderland Herdenkt waar ook de centrale expositie te zien is. De mobiele, 'reizende' tentoonstelling is te zien in de deelnemende Nederlandse en Duitse gemeenten van de grensstreek.

De expositie Kind van de Vrijheid kent drie thema's met negen hoofdpersonen uit Gelderland en Duitsland die vertellen over de waarde van vrijheid en hoe zij die doorgeven: Waar ben ik thuis, Littekens blijven en Ik en de Ander.

Waar ben ik thuis?
In het thema 'Waar ben ik thuis' vertelt Joseph Tetelepta (1948) zijn verhaal. Hij komt als zoon van een Molukse KNIL militair na de bloedige oorlog in Nederlands-Indië met zijn ouders naar Nederland in 1951. Rudi Ostermann (1940), is als kind met zijn ouders en zusjes na de bevrijding de grens over gezet vanwege hun Duitse nationaliteit. Ate Meijer (2003) groeit in vrede op, maakte samen met haar ouders twee wereldreizen en leerde dat vrijheid anders wordt ervaren in andere werelddelen.

Littekens blijven
Het tweede thema is 'Littekens blijven', hier vertelt Dik de Boef (1940) zijn verhaal. Hij maakte als klein jongetje het bombardement op Arnhem mee, zat urenlang onder het puin voor hij werd gered. Hubert Meenen (1936), zoon van een gesneuvelde frontsoldaat, maakte mee dat zijn woonplaats Emmerich voor 92% werd vernietigd door bombardementen. Ghassan Aleleiwi (2007) uit Dinxperlo maakte bewust de vlucht vanuit het door oorlog geteisterde Syrië mee met zijn welgestelde familie. Ze moesten alles achterlaten en beleefden een veelbewogen vlucht per boot.

Ik en de ander
Thema drie is 'Ik en de ander', hierin vertelt Sallo van Gelder (1937) over zijn redding als Joods jongetje tijdens het transport naar Westerbork door een als non verklede verzetsvrouw. Ruth Humberg (1938) vertelt over haar Joodse familie, die midden in de samenleving leeft in het Duitse Dingden, tot de Kristallnacht daar een abrupt einde aan maakt en het gezin moet vluchten. Monique B. (1965) uit Rotterdam wordt als meisje uitgescholden voor 'mof' omdat ze een Duitse oma en opa heeft. Het raakte haar in haar wezen en maakt haar bewust van het oppervlakkige oordeel over goed en fout, nationaliteit en identiteit.

De centrale expositie kan men bezoeken in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten waar ook lokale verhalen zijn toegevoegd. Kunstenaars Maron Hilverda, Dienke Groenhout en Karel Kindermans geven de thema's extra verdieping en verbinden daarmee de persoonlijke verhalen in de expositie. De mobiele tentoonstelling is na de officiële opening ook te bezichtigen in de Oosterkerk na het vertrek van de prinses.

Muziekvereniging De Eendracht geeft een bevrijdingsconcert 'Open Ogen' op 3 en 4 april in de Zuiderkerk. Het concert is gebaseerd op de verhalen van Kind van de Vrijheid, aanvang: 20.00 uur. Vanaf 19.00 uur is de Zuiderkerk open, ook daar is de mobiele expositie te zien. Aanmelden voor het concert kan via de website van De Eendracht. De entree is gratis.

Meer berichten