Henk Helmantel. Foto: Art Revisted
Henk Helmantel. Foto: Art Revisted

Mijn Rembrandt: lezing van Henk Helmantel

Algemeen

BREDEVOORT - Vrijdagavond 6 maart zal kunstschilder Henk Helmantel een lezing geven over Rembrandt in de Koppelkerk. Dit doet hij te midden van de expositie 'In de voetsporen van Rembrandt', waarin zestien noordelijke figuratieve kunstenaars, waaronder hijzelf, exposeren.

Henk Helmantel (1945) groeide op als kind van een echtpaar dat een eigen kwekerij had in het Groningse Westeremden. Al vroeg bleek zijn aanleg voor tekenen en voor zijn twaalfde jaar besloot hij kunstschilder te willen worden. Helmantel volgde van 1961 tot 1965 de opleiding tot kunstschilder aan de Academie Minerva in Groningen.

Helmantel is inmiddels een van de bekendste levende Nederlandse kunstschilders geworden. Hij voelt zich sterk verbonden met de traditie van meer dan 500 jaar West-Europese schilderkunst. Over het algemeen wordt hij beschouwd als fijnschilder. Dit houdt in dat hij zijn onderwerpen op een realistische manier weergeeft. Hij schildert veel stillevens en interieurs van middeleeuwse kerken en kloosters. Zijn christelijke levensovertuiging speelt een belangrijke rol in zijn beleving van schepping en cultuur.

Inspiratie vindt Helmantel met name in eenvoudige gebruiksvoorwerpen uit diverse culturen, maar ook vruchten en groente als appels, peren, tomaten, witlof, uien, granaatappels, druiven enzovoorts zijn te vinden in zijn stillevens. De voorwerpen zijn zo neergezet dat er een evenwichtige compositie van vormen en kleuren ontstaat, terwijl helder licht van rechts valt. Door de voorwerpen met zoveel aandacht te schilderen, tilt hij ze boven het alledaagse uit.

In de stillevens en kerkinterieurs van Henk Helmantel is de invloed van de zeventiende-eeuwse schilderkunst merkbaar aanwezig, vooral van Rembrandt en van Vermeer wat betreft de lichtbehandeling. Ook latere meesters als Floris Verster, Dick Ket en Mondriaan zijn van grote betekenis geweest.

Op vrijdag 6 maart vertelt Helmantel waarom Rembrandt hem een leven lang al inspireert. Aan de hand van zestien afbeeldingen vertelt hij wat hij zo bijzonder vindt aan de werken van Rembrandt en hoe die hem steeds weer boeien en nieuwe inspiratie geven. De zaal is open om 19.30 uur en om 20.00 uur is de start. De entree bedraagt tien euro per persoon. Men kan reserveren via de website.


www.koppelkerk.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant