Marja Disveld en Peter Hermes van de Stichting Grensmarkt. Foto: Frank Vinkenvleugel
Marja Disveld en Peter Hermes van de Stichting Grensmarkt. Foto: Frank Vinkenvleugel

In De Taverne: Peter Hermes en Marja Disveld

Algemeen DinXperience

DINXPERLO - Dit jaar vindt de negenendertigste editie van de Grensmarkt plaats. Een markt die, zoals de naam al zegt en doet vermoeden, twee landen doorkruist. Hij loopt van het centrum van Dinxperlo tot diep de Heelweg in. Een opstelling die op deze dag Dinxperlo en Suderwick nog meer met elkaar verbindt dan anders. Een interview met (een deel van) de commissie van Stichting Grensmarkt Dinxperlo mag dan ook zeer zeker niet ontbreken in onze reeks 'In de taverne-artikelen'.

Door Daniëlle Jolink

'Na de Eerste Wereldoorlog, van 1914 tot 1918, was er in Duitsland vooral gebrek aan artikelen die tot de eerste levensbehoeften behoren. Van heinde en verre kwamen bewoners naar de grensstreek om inkopen te doen, zelfs vanuit het Ruhrgebied kwamen mensen naar de grens in Dinxperlo. Dit betekende feitelijk het ontstaan van de Grensmarkt', zo valt er op de website van de Grensmarkt te lezen.

"De huidige Grensmarkt werd voor het eerst gehouden in 1981, het was één van de activiteiten rondom Dinxperlo 700", zo vertelt Peter Hermes die sinds het overlijden van Harry Doornink in 2018 voorzitter is van de Stichting Grensmarkt Dinxperlo. "Deze Grensmarkt werd georganiseerd als aandenken aan de grenshandel die tijdens de Eerste Wereldoorlog door het prikkeldraad heen plaatsvond tussen de inwoners van Dinxperlo en Suderwick", vult Marja, die secretaris van de stichting is, aan. Ze vervolgt: "In 1982 kwam de vraag voor wederom een Grensmarkt. De VVV Dinxperlo nam vanaf toen de organisatie op zich. Na een aantal jaren kwam er een aparte stichting voor de organisatie; zo ontstond de Stichting Grensmarkt Dinxperlo. De organisatie bestaat uit zes personen. Op de dag zelf zijn dat er meer omdat we dan extra handjes heel goed kunnen gebruiken. Rond zes uur 's morgens begint het opbouwen en om zeven uur 's avonds zijn alle kraampjes weer weg."

Dat het dorp er 's avonds weer zo onberispelijk schoon en opgeruimd uitziet is te danken aan de leden van de scouting Saksenheerd. Zij ruimen sinds het bestaan van de Grensmarkt alles aan het einde van de dag altijd weer op. "We hebben echt een perfecte samenwerking met hen", aldus Peter en Marja. En over een goede samenwerking gesproken: "Die hebben we ook met de Duitse- en Nederlandse winkeliers op deze dag."

Zo'n vijfendertig procent van de standhouders op de Grensmarkt is Duits. De tienduizenden bezoekers die er die dag over de Grensmarkt lopen komen zowel uit Duitsland als uit Nederland. Op de vraag wat de bezoekers zo leuk vinden aan de Grensmarkt weten Peter en Marja verschillende antwoorden te geven: "Traditie: voor veel mensen uit de regio hoort een rondje over de Grensmarkt bij Hemelvaartsdag, maar ook: familietreffen: mensen combineren het vaak met een familiebezoek; sfeer proeven: het is de eerste grote markt van het seizoen in de regio, de mensen willen er dan graag even uit en de markt is heel gevarieerd, er is een mix aan producten."

Een bezoek aan de Grensmarkt kan overigens goed gecombineerd worden met een bezoek aan de kermis die ieder jaar rondom Hemelvaart op het Prins Clausplein staat. "in de beginjaren was de kermis altijd in juli maar toen de kermis te kampen kreeg met een teruglopend bezoekersaantal werd rond 1985/1986 in overleg met de burgemeester en de stichting Grensmarkt Dinxperlo besloten om de kermis en de Grensmarkt te verenigen", weten Peter en Marja te vertellen.

Peter: "Door de steeds scherpere regelgeving vanuit de overheid wordt het organiseren van de Grensmarkt er niet makkelijker op. Maar wij als organisatie blijven ons inzetten. Ten eerste omdat we het leuk vinden maar vooral ook in het belang van Dinxperlo. De naamsbekendheid via de Grensmarkt zorgt ervoor dat mensen terug blijven komen en dat is erg positief voor de Dinxperlose middenstand."

Reminder
1. De inschrijving voor de DinXperience Quiz op 6 maart sluit binnenkort. Wie zin heeft in een gezellig avond, kan zich nog opgeven tot 1 maart via www.dinxperience.nl/quiz
2. Kaarten voor DinXperience; Samenleven aan de grens, kosten 12,50 euro in de voorverkoop op 25 en 26 februari van 19.00 tot 21.00 uur in De Taverne. Bij voorkeur contant betalen. Daarna zijn toegangskaarten voor vijftien euro te bestellen via www.dinxperience.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant