Een 'still' uit de film. Foto: PR
Een 'still' uit de film. Foto: PR (Foto: )

Capharnaüm in Filmhus Dinxperlo

DINXPERLO - Filmhus Dinxperlo draait op 27 februari de Libanese film Capharnaüm, wat 'chaos' of 'warboel' betekent. Want dat is het leven van de jonge Zain, in een vissersdorp in Libanon. Hij moet een jaar of twaalf zijn, maar niemand kent zijn precieze leeftijd. En zo ontbreken nog meer basale zaken, een leefbaar onderkomen, voldoende eten, bescherming en liefde. Daarom daagt Zain zijn ouders voor de rechter. Zijn aanklacht is dat ze hem op de wereld hebben gezet.

Zain (de Syrische vluchteling Zain Al Rafeea) slijt zijn dagen in de straten van de Libanese hoofdstad Beiroet. Als oudste kind van het gezin is het zijn taak om te werken om te helpen het gezin te onderhouden. Wanneer zijn zusje wordt uitgehuwelijkt aan een oudere lokale groenteboer, besluit Zain weg te lopen van huis. Dit leidt tot een ongelooflijke roadtrip, met nieuwe vriendschappen en alles beslissende keuzes.

Deze film van regisseur Nadine Labaki (Caramel) is een indringend portret over ouderschap en overleven in de armste wijken van Libanon, verteld door de ogen van een kind. Capharnaüm ging in première op het Filmfestival van Cannes en ontving de juryprijs. De cast bestaat veelal uit amateuracteurs en met name Zain Al Rafeea wordt geprezen om zijn sterke acteerprestaties. En dat terwijl hij gewoon van straat werd geplukt in Beiroet.

Capharnaüm draait donderdag 27 februari vanaf 20.00 uur. De entree kost 7,50 euro, inclusief koffie/thee. Filmhus Dinxperlo heeft onderdak in het Kulturhus, aan de Maurits Prinsstraat 6 in Dinxperlo.

Meer berichten